Welke yogavorm past bij mij?

Ben je geïnteresseerd in Yoga? Welke yogavorm kies je dan, er zijn er zoveel? In dit artikel neem ik je mee het yogabos in en laat ik je kennismaken met de achtergrond van Yoga.

Waar gaat het in Yoga om? Heb jij een idee?

Het houd zich in het kort bezig met verinnerlijking, in zoverre dat je tot Yoga kan komen. Het is vereniging of eenwording tussen het diepste in ons, de ziel en de wereld om ons heen, het universele. Ik en zij wordt steeds meer wij. Je creëert je leven en steeds meer vanuit een flow. Herken je dat van die momenten dat alles vanzelf lijkt te gaan? Kort gezegd is Yoga een studie en vooral beoefening hoe je daarin terecht komt. Steeds vaker dan toevallig zal je de flow kunnen laten ontstaan. Op den duur zit je hier constant in, zo kom je tot Yoga. Nieuwsgierig? Lees dan verder.

Voor een uitgebreidere uitleg, link naar: Wat is Yoga?

Om tot Yoga te komen zijn er traditiegetrouw vier hoofdvormen:

  • Karma-yoga: dit is de Yoga van handeling zonder gehechtheid en zonder eigen belang. Heb jij met alles wat je doet een klik of doe je veel op de automatische piloot? Kan jij bij jezelf blijven of verlies je jezelf geregeld? Ontwikkel jezelf, dan zal je leven steeds meer zonder gehechtheid en zonder eigen belang gaan. Deze Yogavorm wordt in de praktijk vaak gecombineerd met Bhakti-yoga
  • Bhakti-yoga: is de Yoga van de devotie, de yoga van liefdevolle toewijding en overgave aan het goddelijke. Heel graag iets willen maakt dat je het niet krijgt. Door meer te luisteren naar je innerlijke stem, maakt dat je wensen uitkomen en sneller bovendien.
  • Jana-yoga: is de Yoga van de wijsheid en van het directe inzicht door middel van zelfkennis. Mens ken uzelf. Ken je die spreuk? Deze spiritueel filosofische zoektocht kan met meerdere of alleen plaatsvinden. Een goed gesprek met iemand waar je meer bewust wordt van jezelf en energie van krijgt is hier een voorbeeld van. Dit noemt men in Yoga een Satsang. Je geeft in het gesprek het beste van jezelf aan elkaar.
  • Raja-yoga: dit is de Yoga van de naar binnen gerichte concentratie waar Hatha yoga de basis van vormt. Onder Raja Yoga vallen alle yogavormen op een mat en een kussen.

Gaaf hé.

Yogabeoefening doe je niet alleen op een mat of op een kussen. Ten alle tijde, waar je ook bent, in welke omstandigheden je ook verkeert kan je Yoga beoefenen. Je beoefening zal steeds meer een tweede natuur worden, vrij en zonder dwang. Vanuit eigen mogelijkheden en eigen tempo beoefen je met deze vier hoofdvormen op den duur frequent genoeg om jezelf te ontwikkelen. Forceer s’ morgens vroeg en s’ avonds voor het slapen gaan jezelf daarom niet, dit zal op den duur vanzelf gaan.

Zie ook: leer de valkuilen en focuspunten van je yogabeoefening kennen

Welke yogavorm op een mat kies ik dan?

Dat staat jou uiteraard vrij er één te kiezen die je aanspreekt. Mijn suggestie aan jou is dat je uitkijkt naar een yogavorm waar het acht ledigmatig pad (Astanga) in verweven is. Is dit niet het geval dan kom je niet tot Yoga.

Hoe zit dat?

De fysieke, morele, emotionele, vitale, mentale en spirituele krachten die gehanteerd wordt binnen ons wezen, zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. Groei in de ene of de andere kracht brengt onevenwichtigheid van het totaal teweeg. Er zijn acht duidelijke, opeenvolgende stappen nodig om het bewustzijn langzaam maar zeker te brengen naar de hoogste niveaus. Geef je aandacht aan maar één of twee stappen, wat in 95% van de Yogascholen gebeurt. Dan zal je ontwikkeling niet diep genoeg zijn om tot een flow, laat staan tot Yoga te komen. Ze zijn dus alle acht nodig.

Hoe zit dat precies?

Ons wezen bestaat uit drie energielichamen. In het Sanskriet heten deze Sharira. De acht stappen zorgen ervoor dat deze gaan samenwerken. Het ervaren van een flow zijn de eerste tekenen hiervan.

  • Stap 1 (Yama) en 2 (Niyama) zorgen voor het algeheel kader waarbinnen het yogaspel zich voordoet.
  • Stap 3 (Asana) pakt de energie aan op het grove niveau.
  • Stap 4 (Pranayama) vervolmaakt de energieen op het subtiel niveau en het grove niveau.
  • Stap 5 (Pratyahara), 6 (Dharana) en 7 (Dhyana) harmoniseert het subtiele lichaam.
  • Stap 8 (Samadhi) pakt de causale trilling aan.

Lees ook: Wat is een Yogi(ni)? Ontwikkel jezelf en wordt er één.

Helaas is vaak het volgende in Yoga het geval:

  • De Yama’s (stap 1) en de Niyama’s (stap 2) worden dikwijls verkeerd begrepen en tot dogma’s verheven.
  • De Asana’s (stap 3) zijn meestal gymnastiek oefeningen.
  • Pranayama (stap 4) is door slechte vertalingen tot een ademhalingstechniek gedegradeerd.
  • Pratyahara (stap 5) is verworden tot een werkelijkheidsvreemd gebeuren.
  • Bij Dharana (stap 6) kan de gemoederen niet meer boeien.
  • Bij Dhyana (stap 7) ontbreekt het meestal aan de juiste voorbereiding.
  • Samadhi (stap 8) wordt bijna nergens correct onderwezen.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Bron: De Yoga Sutra’s volgens Ajita. Weet je nu meer de weg in het Yogabos? Heb je er iets aan gehad? Heb je een aanvulling of heb je nog vragen? Onderaan de pagina kan je reactie geven. Veel plezier en succes met je zoektocht.

Namast??

Link: Wat maakt een goede yogaleraar?

Aan de slag met Raja Yoga!

Om praktisch te beginnen dan kun je jezelf inschrijven voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Kennismakingsgesprek!

Heb je zin om met mij kennis te maken? Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de training mogelijk.

Zie ook: 6 tips en redenen om te beginnen met Raja Yoga

yogaleraar alkmaar

Thijs Punt

Ik help jouw wanneer je jezelf aangetrokken voelt tot persoonlijke ontwikkeling met Raja Yoga. Samen kunnen we deze eeuwenoude beproefde methode, een krachtige aanpak voor jou laten werken.