Valkuilen en focuspunten

Yogabeoefening! In dit artikel krijg je suggesties wat je juist niet en beter wel kan doen in je Raja Yogabeoefening. Wat zijn de valkuilen en focuspunten?

Valkuilen:

Wat houd je af van succesvolle yogabeoefening? Kortom welke valkuilen zijn er?

 • dat is te veel eten
 • te veel inspanning
 • te veel praten
 • het volgen van ongepaste disciplines (dat zijn dingen doen die je moet van jezelf of van anderen)
 • in dubieus gezelschap verkeren
 • onstandvastigheid

Waarom deze?

Ga maar na. Als gevolg van deze valkuilen daalt je energie level. Je neemt minder op, bent sneller geïrriteerd. Het kost moeite om dingen aan te gaan, ergens zin in te hebben. Laat staan om bewuster te worden van jezelf en succesvolle yogabeoefening.

Focuspunten:

Dan de focuspunten:

 • zoals bij alles wat je doet is motivatie belangrijk
 • lukt je beoefening omdat je vastberaden bent
 • soms als het moeilijk gaat kan een flinke dosis moed je er doorheen helpen
 • ook is het belangrijk over de juiste informatie te beschikken
 • bezig te blijven met je zaak
 • en storende personen de deur te wijzen

Waar sta jij in je yogabeoefening?

Ben je gedemotiveerd en/of merk je dat je vooruitgang blijft hangen? Pak deze lijst met valkuilen en focuspunten erbij en kijk waar het aan ligt. Meervoud van lef is leven! Je leert niks als je in emotie verkeerd en demotivatie is vaak een gevolg van teveel begeerte. Accepteer deze situatie, heb geduld en vertrouwen. Anders blokkeert het teveel willen je. Laat het open, voel wat er tot je komt, waar je zin hebt, in je leven überhaupt. De mogelijkheden en ideeën openbaren zich vanzelf. Durf op een antwoord te wachten. Met het antwoord zal je steeds minder in een valkuil staan, je energiepijl zal er beter van worden en je focus daarbij.

Geef het aandacht!

Ken je het verhaal van de boog die niet te slap en ook niet gespannen moet zijn om een pijl op weg te helpen? Speel hiermee! Wordt er bewust van en heb zin in het spel van de boog en de pijl. Je vooruitgang en resultaat zal automatisch als bijproduct tot je komen. Het is vallen en opstaan. Onderscheid de essentie in dingen. Alles in je leven zal je langzamerhand gemakkelijker af gaan. Uiteindelijk is er niet iets goed of slecht. Je houd het overzicht, kan sneller schakelen en hebt eerder zin in de dingen. Heb je hem?

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Bron: De Hatha Yoga Pradipika. Heb je er iets aan gehad? Vind je het leuk om je ervaringen hierin te delen? Heb je een aanvulling of een vraag? Ik lees het graag. Onderaan de pagina kan je reactie geven.

Namasté

yogales

Gerelateerde artikelen:

Lees ook: Hoe goed kan jij je concentreren? Wat is concentratie en hoe kan je deze verbeteren?

Zie ook: wat energie en lenigheid met elkaar te maken heeft.

Lees ook: Welke yogavorm past bij mij?

Zie ook: Wat is een Yogi(ni)? Ontwikkel jezelf en wordt er één.

 

Aan de slag!

Zin om direct thuis te beoefenen? Schrijf je in voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Zie ook: 6 tips en redenen om te beginnen met Raja Yoga

Kennismakingsgesprek!

Heb je zin om met mij kennis te maken? Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in. Dan is inschrijving voor de training mogelijk.

yogaleraar alkmaar

Thijs Punt

Ik help jouw wanneer je jezelf aangetrokken voelt tot persoonlijke ontwikkeling met Raja Yoga. Samen kunnen we deze eeuwenoude beproefde methode, een krachtige aanpak voor jou laten werken.

One reply on “Valkuilen en focuspunten”