De allereerste yogastudent

Dit artikel gaat over het schitterende verhaal van Matsya, Sanskriet voor vis, die volgens de overlevering de eerste Yogi zou worden.

Het verhaal speelt zich af in een ver verleden.

De god Shiva had duizenden jaren doorgebracht op de berg Kailish. Wat hij daar ontdekt had wilde hij graag delen met zijn vrouw Parvati. Dus besloot hij van de berg af te komen om samen met haar te gaan picknicken. Op het strand van het huidige Sri Lanka begon Shiva Parvati te vertellen over de wonderbaarlijke ontdekking die hij tijdens zijn vele jaren van meditatie en contemplatie had gedaan. Hij legde uit dat dit de ultieme weg was naar eenheid tussen het individuele zelf en het Goddelijke. Terwijl hij maar doorging met praten over Yoga, maakte Parvati zich zorgen over de lunch. Shiva was in de war door haar schijnbaar vluchtige houding en vroeg haar waarom ze niet luisterde. Hij voelde dat hij de ontdekking van zijn leven had gedaan en kon het niet geloven dat zie niet geïnteresseerd was. Parvati  vroeg hem door te gaan met zijn verhaal. Wat Shiva niet wist, was dat Parvati al op de hoogte is van Yoga. Sterker nog al zo lang als ze zich kan herinneren beoefend ze het. Ze ging er gewoon vanuit dat Shiva al van Yoga af wist. Ze was echter nederig en liet hem zijn verhaal vertellen.

Verlichting

Vol overgave vertelde hij wat hij had ontdekt terwijl er ondertussen een vis (Matsya) aan kwam zwemmen die zijn kop boven het water uit stak. Vol interesse en bewegingsloos luisterde de vis naar wat Shiva vertelde over Yoga, het pad naar totale verbinding tussen lichaam en geest. De woorden troffen hem diep. Hij voelde dat Yoga vat kreeg op zijn lichaam en dat het in hem begon te leven. Terwijl Matsya naar de yogaleer luisterde werd hij steeds stiller en vrediger van binnen (Dharana). Door deze rust verdwenen alle overtollige spanningen uit zijn lichaam en bereikte hij de volmaakte fysieke houding (Asana), raakte hij onthecht (Pratyahara), waardoor hij de morele waardes en idealen snapte (Yama en Niyama), kon hij spelen met de kosmische ademhaling (Pranayama) en kwam hij verder in meditatie en contemplatie (Dhyana en Samadhi). Feitelijk doorliep Matsya via de woorden van Shiva alle stadia van de Yoga (die later door de wijze Patanjali op schrift zijn gesteld) en ging hij volkomen op in de ervaring van één zijn met alles en iedereen en raakte verlicht.

Ontmoeting

Toen Shiva de vis ontdekte en merkte hoe stil en intens geconcentreerd (Dharana) Matsya aan het luisteren was, ging hij naar hem toe en raakte hij hem aan om hem te zegenen. Hierdoor veranderde Matsya in een menselijk wezen. Shiva gaf hem een nieuwe naam: Matsyendra, de god van de vissen. Matsyendra kwam aan land en ging bij Shiva en Parvati op het strand zitten. Het was op dat moment dat Shiva de eerste Guru (leraar) werd en Matsya de eerste Sadhaka (student).

Vreugdevolle besef van eenheid is voor iedereen haalbaar, als je tenminste er door wordt aangetrokken, er serieuze aandacht aan de yogaleer wilt besteden en bereid bent haar in praktijk te brengen. De beste weg ernaartoe is beschreven in de Sutra’s van Patanjali. Dan zijn we hiermee aan het einde gekomen van dit artikel. Heb je een aanvulling of heb je vragen? Onderaan de pagina kan je reactie geven.

Namasté