Wat is Yoga en wat verschilt Raja Yoga van alle andere yogavormen?

Wanneer we aan Yoga denken, dan zien we al snel de fysieke houdingen, de Asana’s voor ons toch? Wist je dat achter deze houdingen een hele wereld op zich schuilt? Ik ga je een stukje hierin meenemen.

Wat is Yoga

Laten we beginnen met het woord zelf. Weet jij wat het betekent? De meest eenvoudige omschrijving van Yoga is harmonie, vereniging of eenwording tussen het diepste in ons, de ziel en de wereld om ons heen, het universele. Makkelijk gezegd ik en zij wordt steeds meer wij. Je leeft meer in een flow, je vertoeft in het nu, je creëert je leven. 

Zie ook: Leer de valkuilen en focuspunten kennen van yogabeoefening.

Eigenheid

Yoga is een ervaringswetenschap. Yoga is geen godsdienst. Ze verlangt geen onderschrijven van welk dogma, geloof in een profeet of in ‘goddelijk geïnspireerde geschriften’ dan ook. Je hoeft dus niets ’te geloven’. Wel belangrijk is een ‘open houding’. Pas als iets jouw eigen ervaring is geworden, kun je het beschouwen als de jouwe, jouw eigen inzicht, jouw eigen ‘waarheid’. Yoga is dus niet zomaar iets, heb je hem in de gaten?

Lees ook: Welke yogavorm past bij mij?

Oké, maar wat is dan Raja Yoga?

Het unieke ervan ligt erin dat wanneer je jezelf wilt ontwikkelen, dan zal je jezelf systematisch grondig moeten aanpakken. Dat zit zo: de fysieke, morele, emotionele, vitale, mentale en spirituele krachten die gehanteerd wordt binnen ons wezen, zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. Groei in de ene of de andere kracht brengt onevenwichtigheid van het totaal teweeg. Hier zijn acht duidelijke, opeenvolgende stappen voor nodig om het bewustzijn langzaam maar zeker te brengen naar de hoogste niveaus. Gaaf hé. Geef je je aandacht aan maar één, twee of drie stappen, wat in 95% van de yogascholen gebeurt, dan zal je ontwikkeling niet diep genoeg gaan. Je blijft afhankelijk van de dingen, mensen, structuren, enz., je zal niet tot Yoga komen. Met Raja Yoga kan dat echter wel!

Zie ook: Wat maakt een goede yogaleraar en hoe herken je hem?

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Heb je nu een beter beeld wat Yoga en wat Raja Yoga is? Had je dit gedacht? Wil je hierover nog iets kwijt of heb je vragen. Ik lees het graag. Onderaan de pagina kan je reactie geven.

Namasté

Wat is Raja Yoga

Aan de slag met Raja Yoga!

Zin om direct thuis te beoefenen? Schrijf je in voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Zie ook: Nieuw met Raja Yoga 6 tips en redenen om ermee te starten.

Kennismakingsgesprek!

Heb je zin om met mij kennis te maken? Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de training mogelijk.

yogaleraar alkmaar

Thijs Punt

Ik help jouw wanneer je jezelf aangetrokken voelt tot persoonlijke ontwikkeling met Raja Yoga. Samen kunnen we deze eeuwenoude beproefde methode, een krachtige aanpak voor jou laten werken.

Related Articles

4 replies on “Wat is Yoga en wat verschilt Raja Yoga van alle andere yogavormen?”