Wat is een Yogi(ni)?

Wat is een Yogi(ni) en hoe herken je er één? Ontdek hoe je met behulp van Raja Yoga jezelf ontwikkelt tot een echte Yogi(ni) en waarom dit zo is.

Ontwikkeling in het westen:

In het Westen werkt ontwikkeling als volgt: Over het algemeen leer je vanuit boeken, een geruime tijd achter elkaar. Mogelijk volgen er praktijklessen waar de kunst wordt afgekeken en dan is er het examen of presentatie.

Ontwikkeling in het oosten:

Bij Yoga werkt het anders, sterker nog in Yoga is er alleen ontwikkeling mogelijk doordat het beoefenen je waarnemingsvermogen verbeterd. Als een vijver waar het oppervlaktewater glad wordt, het troebele water helder en waar je vervolgens diep naar beneden kan kijken. Je realiseert je dingen, krijgt inzichten en soms zelfs ingevingen. Zo ontwikkel je middels het beoefenen van Yoga. Dat is heel iets anders hé.

Alle mensen die Yoga beoefenen, zijn Sadhakas. Dit is een Sanskriet woord voor beoefenaar. En af en toe heb je succes, bereik je een ander niveau, heb je een inwijding, een realisatie, waardoor je een graadje hoger komt.

Zie ook: het verhaal van de allereerste Yogastudent die een Yogi werd

Eerste inwijding:

Kijk, een Yogi(ni) is een persoon die zijn hartcentrum heeft open gekregen en daardoor een gevoel heeft gekregen van: Hé, wacht even, er is iets meer dan ik dacht. Dat is de eerste inwijding.

Tweede inwijding:

Tweede inwijding is wanneer het voorhoofdcentrum die opengaat. Dan is het net alsof je niet alleen met je gevoel, maar ook met je verstand een beetje dingen gaat snappen. Een soort inzicht dat je krijgt.

Derde inwijding:

De derde inwijding is je kruincentrum die opengaat. Dat betekent dat je je ego overwint. Dus, om het causale (oorzakelijke) te overwinnen, moet je jezelf overwinnen. Een hele uitdaging om hieraan te werken. Dat betekent dat de werking van je Ahamkara (Sanskriet woord voor ego) onder controle gebracht moet worden. Je Ahamkara is wat zorg draagt voor je wezen, en is dus de basis van jouw angst, maar ook van jouw liefde.

Nou, dat zijn allemaal stappen binnen de Sadhana (beoefening). Richt jezelf op de juiste yogabeoefening en heb er zin in. Dan voelt het comfortabel en zal je er rustig en energiek door voelen. Je komt langzaam en zeker meer bij jezelf. Voel je hem? De vraag daarin is dan niet meer of, maar meer wanneer jij een echte Yogi(ni) wordt.

Dan zijn we hiermee aan het einde gekomen van dit artikel. Bron: De Yoga Sutra’s van Patanjali volgens Ajita. Heb je een aanvulling of heb je vragen?

Namasté

Aan de slag Yogi(ni) in wording!

Zin om direct thuis te beoefenen? Kijk verder naar drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Kennismakingsgesprek!

Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in. Dan is inschrijving voor de opleiding mogelijk.

yogaleraar alkmaar

Thijs Punt

Ik help degene die zich aangetrokken voelen tot persoonlijke ontwikkeling met Raja Yoga. Samen kunnen we deze eeuwenoude beproefde methode, een krachtige aanpak voor jou laten werken.

One reply on “Wat is een Yogi(ni)?”