Hoe ervaar ik meer innerlijke rust?

Door je niet meer met onnodige dingen bezig te houden zal je innerlijke rust steeds groter worden. We zijn heel erg afhankelijk geworden van alle luxe. We zijn heel erg gewend aan winkels vol met goederen, een huis met gas, water en elektriciteit. We kunnen niet meer zonder. Natuurlijk, deze dingen heeft de mens ontwikkelt in de loop der jaren en het is goed om er gebruik van te maken. Als je je constant bezig zou moeten houden met het vinden van voedsel en een plaats om te slapen, dan zou er weinig tijd overblijven om aandacht te besteden aan je ontwikkeling. Het is dus prima om gebruik te maken van deze zaken, maar je moet er geen slaaf van worden. De materie is er voor jou, jij bent er niet voor de materie. Laat je dus niet opslurpen door de materie en gebruik alleen wat je nodig hebt.

Als je alles waarmee je je bezig houdt reduceert

Zul je vanzelf ook minder gedachten hebben. Het wordt stil in je en de kracht van je ziel krijgt de kans om door te dringen. Dat is het resultaat van soberheid. Het opent de deur naar de grote werkelijkheid, naar innerlijk leven en rust. Probeer dus zo weinig mogelijk gedachten en emoties te hebben. Al die nodeloze gedachten leiden je verstand af van de belangrijke dingen. Welke gedachten en emoties zijn dat? Gedachten die te maken hebben met hebzucht, gehechtheid of hoogmoed. Emoties die te maken hebben met boosheid of drift. Gedachten over beledigingen, verlies, beschuldigingen, verwijten brengen je uit balans. Schuif ze van je af. Gedachten over geweld, valsheid of oneerlijkheid blijven je storen. Laat je er niet meer door meeslepen. Haat en nijd kunnen doorstaan en toch blijven functioneren.

Dus, all hands on deck

Om dan met onthechting, concentratie, sturen, liefde, en ook soms uitleggen en praten, de zaak te benaderen. En zorgen dat je bij jezelf blijft. Dat je in je innerlijke rust kunt blijven. Dat is heel erg belangrijk. Maar de mensen zijn zo gek, dat ze gewoon dwars door al die dingen heen gaan. Ze denken dat alles mogelijk is in het leven, en ze doen maar wat. Als je te veel Karma maakt – mensen die oorlogen en zo hebben meegemaakt, die weten daar alles van, dan ga je onderdoor. Ze geven daar allemaal dure namen aan posttraumatische stress syndroom enz.

Blijf rustig bij verandering, zodat niet alles op zijn kop wordt gezet

Kijk, bijvoorbeeld die gasten die in een ruimteschip een fantastische reis maken door de ruimte, en naar de maan gaan en dan terugkomen. Die hebben Karma opgedaan, niet te geloven! En er is niemand die ze leert hoe ze daarmee om moeten gaan. Dan proberen ze weer bij hun positieven te komen, ze zijn afgezwaaid en met pensioen en plotseling worden ze uitgenodigd om een lezing te geven over hun ruimtereis. Of ze moeten een tournee doen. En al die herinneringen komen weer! Het is om van gek te worden! En dat ligt ook bij ons op de loer. Tenzij je dus al die krenten in die beker rijstepap hebt verbrand, moet je bedacht zijn op bepaalde nare gevolgen bij verandering.

Je loopt op straat, en plotseling ontmoet je iemand van vroeger. Je herinnert dat meteen alles wat over deze persoon, zijn problemen/specifieke toestanden/ontwikkeling. Nou, dan moet je gewoon bijsturen … bijsturen … en er mee leren omgaan. Alert zijn. Om op elk moment in je leven klaar zijn om een storm over je heen te krijgen, die veroorzaakt wordt door wat je ontmoet. Eigenlijk zijn dat de Klesha’s.

Dat zit allemaal op de loer

Het is allemaal niet erg. Je kunt erin meespelen, maar het wordt vervelend als je daardoor je innerlijke rust verliest. Dat je jezelf verliest. Dan wordt Karma de baas over jou. Dan word je droevig, of je krijgt een stemming. Dat hoeft dan ook weer niet. Dus, je moet in je innerlijke rust blijven, blijf bij je kern.

Ja, maar hoe doe je dat bij de kern blijven?

Zoek bijvoorbeeld tijdens een samenzijn met je moeder het causale element. Focus daarop, en niet op die verhalen van vroeger (en niet op dat vormelijke), die je uit balans kunnen halen. Focus op de liefde. De liefde die je voelt van haar naar jou toe, en de liefde die jij voelt naar haar toe. Dat is het belangrijkst. En dan komt er rust in de tent. Dat is de kern. Voor haar is het de liefde, maar het kan evengoed bij bepaalde verschijningen/situaties vreugde zijn, of vrede. Die 3 stemmingen.

Ook het langzamerhand verminderen van begeerte in je leven zal je helpen

Dit houdt in dat je je niet teleurgesteld voelt als je minder krijgt dan wat je verwacht had, noch je opgetogen voelt als je meer krijgt dan wat je verwacht had. Hierdoor zal je tevreden zijn en zul je de rust en het geluk vinden waar je altijd al naar op zoek bent geweest. Het geluk vind je namelijk niet buiten jezelf door het bevredigen van allerlei begeerten. Dit geeft maar een tijdelijk gevoel van geluk en tevredenheid. Het echte eeuwige geluk ligt binnen jezelf, in je hart. Het is een altijd aanwezige rust in ‘jezelf, die we alleen niet waarnemen omdat we altijd naar buiten gericht zijn. Tevredenheid is een sleutel om de deur naar het echte geluk te openen.

Oefen, oefen, en oefen

En dan merk je inderdaad dat de dingen in het leven jou minder en minder kan schelen. Nou, berust in deze zaak, en probeer te genieten van de werkelijke waardevolle dingen, namelijk van de innerlijke rust die steeds groter wordt, van de harmonie, van je verbeterde waarnemingsvermogen, van je verbeterd functioneren in het leven, van je grotere bijdrage aan je omgeving. Dat soort zaken. Houd je daarmee bezig, in plaats van met begeerten. Wat kan ik betekenen voor de omgeving? Wat hebben de mensen nodig? Hoe kan ik ze bijstaan? Verplaats je begeerten daarmee tenminste naar het spirituele vlak. Dat is de boodschap. En dan zul je op gegeven moment, na heel veel oefenen, bij Nirbija Samadhi komen.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Bron: Yoga Sutra’s van Patanjali volgens Ajita. Heb je hier iets aan?

Namasté

Geïnteresseerd?

Zin om direct thuis te beoefenen? Kijk verder naar drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Kennismakingsgesprek!

Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in. Dan is inschrijving voor de opleiding mogelijk.

yogaleraar alkmaar

Thijs Punt

Ik help degene die zich aangetrokken voelen tot persoonlijke ontwikkeling met Raja Yoga. Samen kunnen we deze eeuwenoude beproefde methode, een krachtige aanpak voor jou laten werken.