Ik voel me geblokkeerd?

Het grote probleem van de meeste yogaleerlingen is dat ze veel te serieus met Yoga bezig zijn. Wanneer dit gebeurt dan blokkeer je en ontstaat Tamas (verdichting). Dan is jouw flexibiliteit aangetast en wordt je dogmatisch. Nee, het hele zaakje moet los gebeuren. Maar toch steeds ermee bezig zijn “Speel”. Eigenlijk moet je nergens serieus mee omgaan. Over de grootste dingen praten op een luchtige manier. Tenminste, het lijkt luchtig. Je raakt alles. Je snuffelt aan alles. Je gaat met alles om zonder eraan te hechten. Je laat het dan weer liggen en je probeert iets anders. En dan kom je terug. Eventueel, als je het leuk vindt.

Daarom moet je leren onthechten

Dat je losjes tegenover het leven staat. Dat je op een speelse manier, open als een kind, functioneert. Dan zit je goed. Maar dat vraagt een gigantische grote controle van jouw wezen. De eerste de beste emotie, en je blokkeert en het kan niet meer. Het versluiert het hele proces. En je bent nergens meer. Het klinkt allemaal heel erg eenvoudig, maar het vraagt een maximum aan controle. Daar heb je naast het onthechten ook de andere yogaoefeningen voor nodig. En dan zul je zeggen: “Ja, OK, ik heb nu die controle.” En dan zul je beamen: “Inderdaad, je hebt gelijk, het is zeer eenvoudig”. Het voelt op dat moment wel zo, maar je moet niet vragen wat je daaraan vooraf heb moeten doen hè? Het is net zo als dat bergbeklimmen van die gasten die zonder touwen naar boven gaan. Heb je dat weleens gezien? En dat gaat allemaal net zo makkelijk. Dan zeg je: “Oh, dat doe ik ook”. Nou, probeer maar. Het is hetzelfde. Als je het kunt is het makkelijk.

Jouw ego zorgt er vervolgens voor dat je je vastklampt aan je problemen

Je ego blokkeert je, en sluit je af van de goddelijke instroming. Zorgt voor afgescheidenheid. Overgave is daarentegen de oefening/actie/openstellen/leren steeds open te stellen, waardoor je een instroom krijgt van goddelijke energie, en dat voegt toe/maakt je krachtiger op causaal vlak. Maar ook op mentaal vlak en op fysiek vlak.

Stop!

Het zal wel leuk zijn als… maar is er iets anders? En wat is er belangrijk? Wat voegt echt iets toe? Waar zou ik echt beter van kunnen worden? En dan begin je verstand te werken. Omdat slechts een deel van je wezen actief betrokken wordt bij datgene dat je doet en een ander deel passief blijft, krijg je een probleem binnen in je. Dat maakt je zo moe. Als je dingen doet waar je niet achter staat, veroorzaak je disharmonie tussen je verschillende lagen. Dit gebeurt ook als je een bepaald deel van jezelf vergeet of ontkent. Als je het kind in jezelf vergeet en te serieus wordt, zul je zien dat je op een gegeven moment vastloopt. Je energie kan op een bepaald niveau niet meer stromen en blokkeert. Je wordt moe, lusteloos, zwaar, verdrietig of grijs. Inconsequentie leidt tot angst: Als je iets voelt en iets anders doet, maak je jezelf onzeker, vertrouw je jezelf op den duur niet meer en word je bang. Voel waar je een klik mee hebt in het leven, luister naar je innerlijke stem en leef je leven.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. BronYoga Sutra’s van Patanjali volgens Ajita. Heb je hier iets aan? Heb je een aanvulling of vragen hierover, ik lees ze graag. Onderaan de pagina kan je reactie geven.

Namasté

Aan de slag met Raja Yoga!

Zin om direct thuis te beoefenen? Schrijf je in voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Kennismakingsgesprek!

Zou je kennis met mij willen maken? Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de training mogelijk.