Wat is concentratie?

Je voelt je vaak moe en hebt vele gedachtes die maar door en door gaan. Van steeds meer mensen om je heen hoor je dat meditatie kan helpen. Op een dag pak je een kussen, gaat erop zitten en vervolgens doe je je ogen dicht. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van concentratie.

Betekenis

Het woord meditatie is ingeburgerd geraakt als benaming voor bezig zijn met de stilte. Er zijn echter gradaties in het beoefenen ervan. Meditatie is een gedachteloze staat van zijn. Voor de meeste onder ons duurt het jaren om hier te komen en om het gedachteloze vaker dan toevallig te laten ontstaan. Voordat je in meditatie komt, ben je daarom bezig met concentratie. In het Sanskriet heet concentratie Dharana.

Hoe goed kan jij je concentreren?

Concentratie beoefening is proeven aan de stilte. Met de stilte bekend raken, er steeds beter de weg weten, je krijgt minder interesse in je gedachtes (Vritti) en dan zomaar ineens wordt het concentreren op een dag helend. Niet alleen energiegevend. Nee, het wordt plotseling echt helend! Je stroomt over van energie, een energie rush voel je dan, geen gedachtes heb je dan. Kijk dan pas hebben we het over meditatie. Dat is gaaf! Oké, eerst concentratie dus.

Heb je interesse in een goede concentratie oefening?

Lees dan verder. Heb je wel eens dat je ineens een toon hoort, ken je dat? Dan ga je bijvoorbeeld naar bed en plotseling hoor je een toon, nooit, gehad? Het is niet zo’n geluid dat je tijdelijk hoort na het uitgaan, veroorzaakt door te harde muziek, of als gevolg van permanente gehoorbeschadiging. Het is een klank, die qua sterkte per keer kan verschillen. Soms hoor je hem kort, zo nu en dan lang, misschien in één oor of in beide oren. Of wellicht hoor je mensen er weleens over praten.

Google het maar

Diegene die het hebben en willen weten wat het is horen de huisarts en/of een KNO arts, na uitsluiting van gehoorbeschadiging, spreken over Tinnitus. Dat is de naam die de reguliere gezondheidszorg geeft voor dit verschijnsel. Men heeft echter geen idee waar het vandaan komt. Er bestaat dan ook geen behandeling voor, behalve de hulp om ermee te leren leven. Er bestaan zelfs patiëntenorganisaties hiervoor.

Serieuze Yogabeoefenaars weten al heel lang wat het is.

Sterker nog het geluid is één van de pijlers voor succesvolle Yogabeoefening. In het Sanskriet heet de toon het Nada geluid. Wat je dan hoort is je eigen wezen, je eigen klank, veroorzaakt doordat twee kosmische energieën (Shiva en Shakti) tegen ons Karma aanbotsen.

Kosmische energieën, karma? Wat bedoel je daarmee?

We bestaan uit energie, zover zijn we toch? De kosmische energieën stromen door twee kanalen, die Ida en Pingala genoemd worden. De energie die in Ida stroomt is de Shiva energie (vrouwelijke, yin energie) en de energie die in Pingala stroomt is de Shakti energie (mannelijk, yang energie).

Wanneer de energiestroming, met haar twee kanalen, in het veld van ons gewoon gezichtsvermogen valt, de dubbele helix, noemen we wat tussen de strengen zit, de DNA molecule, die genetische informatie bevat. In Yoga hebben we het dan over indrukken. Indrukken worden in het Sanskriet Samskara’s genoemd. De totaliteit aan Samskara’s van een wezen vormen zijn of haar Karma.

Dankzij de beoefening van Yoga

Kan men deze Karma verminderen en uiteindelijk opheffen. Het luisteren naar de toon (Nada) helpt daarbij. Uit de intense en veelvuldige herhaling van deze beoefening worden de energiekanelen zeer sterk. Door waarneming van het nadageluid versnel je de energiedoorstroming,. Zie het voor je alsof je met een auto ineens van 50 km naar 200 km per uur gaat rijden. Je rijdt door het luisteren met deze snelheid op de snelweg en wilt een afslag nemen. Met 50 km ging dat gemakkelijk, met 200 km gaat het niet. Door het luisteren naar het geluid kunnen de energieën minder makkelijk de afslag nemen. Heb je hem? Denk maar aan de momenten dat je moe bent. Dan krijg je meer gedachtes toch? De energie kan met succesvolle beoefening niet meer gaan lekken. Minder gedachtes en meer energie is het gevolg.

Lees ook: Welke Yogavorm past bij mij?

Dus de basisstructuur van je wezen wordt versterkt.

Je kunt hierdoor inderdaad enorm krachtig worden op alle niveaus, fysiek, vitaal, emotioneel, mentaal en zelfs spiritueel. Hierdoor is het mede mogelijk dat je Karma verbrandt. Gebeurt dit dan zal de klank stiller worden, totdat je uiteindelijk de klank niet meer hoort.

Zie ook: De valkuilen en focuspunten van je Yogabeoefening. Meer weten?

Dat zit zo:

Wanneer het Nada geluid niet meer wordt waargenomen, zijn de indrukken weg en verandert het spiraalvormig verloop van de energietrilling in een rechtlijnige baan. De stroming wordt niet meer afgeremd, er vinden geen botsingen meer plaats, de snelheid van de energiestroming zal aanzienlijk toenemen.

Hiermee komen we aan het einde van dit artikel. Bron: De hatha yoga pradipika. Heb je er iets aan gehad? Wat betekend concentratie voor jou? Heb je een aanvulling of vragen hierover? Stel ze, ik lees ze graag. Onderaan deze pagina kan je reactie geven.

Namasté

Lees ook: Wat is Yogi(ni)? Ontwikkel je zelf met Raja Yoga en wordt er één.

Aan de slag met Raja Yoga!

Zin om direct thuis te beoefenen? Schrijf je in voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Kennismakingsgesprek!

Zou je kennis met mij willen maken? Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de training mogelijk.

Zie ook: 6 tips en redenen om te beginnen met Raja Yoga

yogaleraar alkmaar

Thijs Punt

Ik help jou wanneer je jezelf aangetrokken voelt tot persoonlijke ontwikkeling met Raja Yoga. Samen kunnen we deze eeuwenoude beproefde methode, een krachtige aanpak voor jou laten werken.