Wat is Dharma?

Door bezig te zijn met jouw Dharma, met wat je hoort te doen in dit leven los je steeds meer op. Je baant je een weg door hindernissen heen, en vernietigt disharmonie en onevenwicht. Dharma is Sanskriet voor roeping. Lees in dit artikel uitleg hierover en suggesties om deze te ervaren.

Het is in het dagelijks leven intuïtief aanvoelen

Maar je past het ook op jezelf toe, want dikwijls heb jij ook last van een rumoer, en je kunt jezelf dan ook die vragen stellen, en voelen: Waar sta ik nou eigenlijk echt achter? Het is heel belangrijk om je pad te kunnen terugvinden. Waar is mijn Dharma nou? Wat moet ik hier doen? Nou, zoek naar de kern.

Het is het belangrijkste in ons leven

Wanneer iets je raakt, daar moet je dan iets mee. Het kan een lichte klik zijn. Dat het voor jou niet zo belangrijk is dan is het een lichte klik. Maar als het een zware Samskara (indruk) is in jou, dan zal de klik groot zijn.

En als je zou besluiten om die klik te negeren?

Oh, dan ben je een dief. Dan ben je oneerlijk. Dan ga je verder weg van je Dharma? Ja, dan krijg je een zinloos leven.

En als ik in de problemen kom door die klik?

Dat kan ook. Dat je een klik krijgt die jou in de problemen brengt. Het zijn soms helemaal niet van die leuke dingen. Maar achteraf bekeken goed voor jou. Waardoor je een beter mens wordt. Dat is allemaal Dharma/het pad van Dharma.

Je kunt zeggen:

‘Ja maar ik heb mijn pad gevonden’, nou, het is makkelijk van je pad af te dwalen! En het is een hele goede oefening, te ervaren of iets je raakt, om dit af en toe te herhalen om er zeker van te zijn dat je op het goede spoor zit. Dan heb je een gevoel van stevigheid.

Stel je eens voor?

Je hebt helemaal geen zin om in de stad te lopen. Nou, dan ga je toch weg? Meteen. Hup! In de auto, en dan zit je achter het stuur: vraag maar: in welke richting? Scan, scan! In welke richting wil je gaan? Moet je eens proberen. Dat is leuk. Draaien op een rotonde bijvoorbeeld, en dan word je getrokken tot iets. Wel, ga die richting op! Het avontuur tegemoet. Nee, Dharma! Dat is je Dharma! In die richting is er iets voor jou om te beleven. Maar we durven het niet, in de praktijk. Wat zullen mijn huisgenoten denken? Dat ik gek ben. Ik ga zonder maar een enkele plan of verantwoording dit of dat doen. Je hoeft helemaal geen verantwoording af te leggen. Wat is dit voor een gekke aangelegenheid? Moet het allemaal zo verstandelijk zijn?

Het is de weg van het hart

De weg van Dharma, zoals Buddha die ook heeft uitgelegd. Dharma is je roeping. Dus, als je dat gevoel hebt, zul je steeds meer op je gevoel werken, en daar jouw roeping vinden. Je zult mensen ontmoeten die jou aanspreken, die iets raken bij je. Je zult vrienden krijgen die helemaal andere vrienden zijn dan die je daarvoor had. Dit is het vervelende van deze zaak: je speelt eigenlijk al jouw vrienden kwijt, als je hiermee bezig gaat zijn. Dus, je speelt je baan kwijt, je speelt al jouw vrienden kwijt. Moet je dit nu wel doen?

Het moeilijke is de integratie hiervan

Daar schrikken veel mensen van. En dan draaien ze bij en ze proberen water bij de wijn te doen. En ze gaan zich helemaal corrumperen. Ze beseffen niet dat dit het belangrijkste is, en ze gaan het verstand en de rede toch nog steeds als leidraad hanteren. Nou, dan zijn ze verloren.

Het wordt makkelijker als je er eenmaal doorheen bent

Maar in de tussenfase zijn er een aantal/heleboel dingen die je moet aanpassen. En dat is net hetzelfde als toen je heel klein was. Je moest leren lopen/leren eten en je op een normale manier leren gedragen enz. Dit doe je niet en dit zul je moeten doen. Helemaal van voor af aan beginnen.

Heb je dit geleerd?

Dan kan je in stilte verder leven, tenzij je zelf iets initieert om te doen. Maar dan weet je dat je dus Karma maakt, en dat je je daar dus opnieuw zult van moeten onthechten. Dat betekent dat je dus een actie alleen maar in functie van het Goddelijke gaat uitvoeren. Dan zeg je: ‘Nou, ik doe niks meer voor mezelf … het is de Baas daarboven die me gezegd heeft dat het moet gebeuren’. En dan doe je dat. Maar terwijl je die actie verricht, wordt de Karma verbrandt die je bij dat verrichten maakt, omdat die Goddelijke energie erdoorheen gaat. En dat is Karma Yoga. De hoogste vorm van Yoga.

Dat is ook het volgen van Pratyaya (onthechting)

Dus, je voelt dat er dingen zijn die je moet doen. Dat is de positieve werking van je resterende Karma. Maar je hebt ook de negatieve uitdrukking van jouw Karma, en dat is ellende die op je valt. Dus, je moet proberen alle signalen die er zijn in de gaten te houden, en zoveel mogelijk te zuiveren.

De weg naar Purusha (de ziel) wordt mogelijk gemaakt

Je hebt geleerd te leven volgens de klikken. Maar nu moet je ook de oorzaak van de klikken opheffen, en dat zijn de Samskara’s. En hoe doe je dat? Door ook van de aantrekkingskracht/het verschijnsel dat optreedt bij herkenning van een Samskara, te onthechten. En zo vervul je gewoon je Dharma. Het einde van je Dharma. Finale verbranding van je Karma.

Lees ook: Welke yogavorm past bij mij?

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Bron: Yoga Sutra’s van Patanjali volgens Ajita. Heb je er iets aan gehad? Vind je het leuk om je ervaringen hierin te delen? Heb je een aanvulling of een vraag? Ik lees het graag. Onderaan de pagina kan je reactie geven.

Namasté

Aan de slag!

Om praktisch te beginnen dan kun je jezelf inschrijven voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Kennismakingsgesprek!

Zou je kennis met mij willen maken? Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de training mogelijk.

Zie ook: 6 tips en redenen om te beginnen met Raja Yoga

yogaleraar alkmaar

Thijs Punt

Ik help jou wanneer je jezelf aangetrokken voelt tot persoonlijke ontwikkeling met Raja Yoga. Samen kunnen we deze eeuwenoude beproefde methode, een krachtige aanpak voor jou laten werken.