Wat is Hatha Yoga

Yoga heeft als primair doel evenwicht tussen zon (Ha) en maan (Tha) te bereiken. Meer Sattvische energie is het gevolg. Sattva staat voor evenwichtigheid -sat betekend zijn. In deze toestand van bewustzijn is er in geestelijke zin geen handelen meer, hoewel je lichaam druk bezig kan zijn. Je ego, gedachtes, spanningen, conditioneringen, veronderstellingen en beperkende overtuigingen zullen hierdoor tot rust worden gebracht. Het accent van Hatha yoga beoefening ligt daarom altijd op het verkrijgen hiervan.

De bijbel van Hatha Yoga zegt:

Aan hen, die ronddwalen in het duister van tegenstrijdige leerstellingen (de dualiteit), onwetend inzake Raja Yoga, biedt de zeer meedogende Yogi Svatmarama het licht van de Hatha wetenschap. Het oeroude boek “Hatha Yoga Pradipika van Svatmarama” geeft alle praktische informatie, waardoor je de diverse Hatha Yoga technieken correct zult begrijpen en toepassen. Dit boek is de bijbel van Hatha Yoga. Het wordt beschouwd samen met de Yoga Sutra’s van Patanjali als een oeroud fundament van de klassieke Yoga. De drie fundamentele geschriften van Hatha Yoga zijn: de Hatha Yoga Pradipika, de Gheranda Samhita en de Shiva Samhita.

De Auteur

De naam van de auteur Svatmarama van de Hatha Yoga Pradipika bestaat uit het Sanskriet uit verschillende woorden: Sva of het Zelf, Atma of ziel en Rama, de naam van een van de laatste Buddha’s. Deze naam, die de auteur draagt, wijst op een vergevorderde yogi, die zich zelf zou hebben gerealiseerd. Verder is er niet veel meer bekend.

Juiste voorbereiding

Er zijn er die louter Hatha-yogi’s zijn, zonder kennis van Raja Yoga. Hen worden beschouwt als beoefenaars die niet de vruchten van hun inspanningen zullen plukken. Zie Hatha Yoga, de Asana’s, de verschillende Pranayama’s, het luisteren naar Nada en de uitstekende Mudra’s daarom als een voorbereiding, totdat de vrucht van Raja Yoga wordt verkregen. Het grote werk gebeurt in Raja Yoga, dan kan het doel van Yoga aangepakt worden, namelijk de bevrijding. Vandaar dat men geen perfectie in Raja Yoga kan bereiken zonder Hatha Yoga, noch [perfectie] in Hatha Yoga zonder Raja Yoga.

Er zijn duidelijke criteria van succes in Hatha Yoga

De kenmerken van [volmaaktheid in] Hatha Yoga zijn:

– slankheid van het lichaam

– klaarheid in het gelaat

– openbaring van het innerlijk geluid (nada).

– zeer heldere ogen

– vrij zijn van alle ziekten

– beheersing over het zaadvocht

– versterking van het [verterings-]vuur

– volledige zuivering van de Nadi’s.

Het komt erop neer dat je een mooi mens moet zijn geworden. Iemand die beweert een grote Yogi te zijn en een dik lichaam heeft, bijziend is, een hartkwaal heeft, een doffe gelaatskleur heeft, zich niet goed kan beheersen bij het zien van vrouwelijk/mannelijk schoon en maagzuur heeft, is niet geslaagd als Yogi, laat staan dat hij een grote Yogi zou zijn! Neen, een echte Yogi ziet er jong uit, is slank, heeft geen ziektekostenverzekering, kijkt je strak en helder aan met zijn diepe en heldere ogen.

Dan zijn we hiermee aan het einde gekomen van dit artikel. Bron: De Hatha Yoga Pradipika volgens Ajita. Heb je een aanvulling of heb je vragen? Onderaan de pagina kan je reactie geven.

Namasté

Aan de slag!

Zin om direct thuis te beoefenen? Schrijf je in voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Kennismakingsgesprek!

Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in. Dan is inschrijving voor de training mogelijk.