Wat is Kundalini?

Zoals iemand een deur open kan gooien met een sleutel, zo moet de Yogi door Hatha Yoga de deur van bevrijding [d.w.z. de Sushumna] openen door [de kracht van] Kundalini. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van Kundalini. Wat is het en wanneer wek je het op?

Hatha Yoga heeft als primair doel evenwicht tussen zon (Ha) en maan (Tha) te bereiken. Wanneer Shiva en Shakti in evenwicht zijn kan het uiteindelijk doel van Yoga aangepakt worden, namelijk de bevrijding. Hiervoor is de Kundalini een wel bijzonder krachtig hulpmiddel. De weg die de Kundalini volgt is altijd de Sushumna, met zijn evenwicht aan Shiva en Shakti. Dit is de middelste energiekanaal (Nadi) die recht wordt [voor een gemakkelijke doorgang van Prana] door volhardende beoefening door Yogi’s van Asana’s, Pranayama en Mudra’s. De fysieke houdingen, de energiebeheersingsoefeningen en de energiezegels horen bij elkaar en brengen de volhardende beoefenaar altijd naar het succes: Sushumna en de Kundalini.

Tijdelijk en plaatselijk treedt er wanneer Kundalini zich aandient een Shakti overheersing op, afkomstig van de onderwereld. Dit roept op zijn beurt een even krachtige Shiva stroom op, afkomstig van de hemel. Macrokosmos en microkosmos verenigen zich. Yoga wordt bereikt. De Kundalini wordt beschreven als een opgerolde slang. Hij die deze Shakti laat bewegen [van de Muladhara omhoog (stuitcentrum)] wordt zonder twijfel bevrijd. Het gevoel dat je krijgt wanneer de Kundalini begint op te komen is inderdaad het gevoel van een slang die zich naar boven kronkelt in wijde bochten, volgens het patroon van het Yin Yang model.

Waarschuwing

De methode van de Kundalini is alleen weggelegd voor hen die begrijpen hoe het menselijk wezen in elkaar steekt. Door gebruik te maken van deze kennis laten de Yogi’s zich op een snelle en directe wijze naar Yoga en bevrijding brengen. Als iemand onvolledig op de hoogte is van de zaak en toch probeert de Kundalini op te wekken, zal hij in grote problemen komen.

Golflengte

De grote godin (Kundalini) slaapt, terwijl ze met haar mond de toegang afsluit naar de weg waarlangs de zetel van Brahman (Brahmarandhra), waar geen pijn is, kan worden bereikt. Kundalini een andere benaming voor de grote godin Shakti. Om haar gemaal, de god Shiva, te bereiken gebruikt ze de typisch vrouwelijke verleidingsmethode: ze beweegt. Omdat een man actief is van nature is dat de beste methode om op zijn golflengte te komen. De godin Shakti functioneert dus op een mannelijke wijze. Zoals kernenergie diep in de stof slaapt, is ook de Kundalini verborgen in de stof. Omdat een slang zijn mond helemaal vooraan heeft, is het beeld die hiervan gebruikt van de mond. De zetel van Brahman bereikt men nadat men door de poort van de bevrijding gekomen is.

Wilsdaad

Tussen de Ganga en de Yamuna zit de Balaranda [d.w.z. Kundalini, letterlijk vanuit het Sanskriet: een jonge weduwe], en beoefent soberheid. Zij moet worden overweldigd. Dat [leidt naar] de verheven zetel van Vishnu. De Kundalini wordt met deze zin treffend vergeleken met een jonge weduwe, omdat zo iemand vitaal is en vol verlangen naar haar echtgenoot. Zij is echter verstoken van de aanwezigheid van haar echtgenoot en beoefent daartoe soberheid: met een minimum aan behoeften functioneert ze binnen de opgelegde grenzen. Alleen met een krachtige wilsdaad kun je de Kundalini opwekken, zoals alleen de ontploffing van een kleine bom een atoombom kan laten ontploffen. Dat is de betekenis van: “ze moet worden overweldigd”.

Anders gezegd: De slapende slang (Kundalini) moet wakker worden gemaakt door de staart te pakken. Dan werpt die Shakti haar slaap van zich af en rijst met kracht op. De krachtige wilsdaad die je nodig hebt om de Kundalini wakker te maken moet tot diep in de microkosmos reiken, tot aan de “staart” van de slang. Een invloed op het begin van de trilling, de “mond” van de slang, zal niet tot een volledige opwekking leiden.

Vereniging

Door Kumbhaka (Pranayama) wordt de Kundalini gewekt; hierdoor wordt de Sushumna vrij van alle belemmeringen en wordt volmaaktheid in Hatha Yoga verkregen. Als dat bereikt is kan een extreem hoge instroming van Shakti, de Kundalini genaamd, ervoor zorgen dat we de verbinding krijgen in onszelf tussen de micro- en de macrokosmos. Dan treedt vereniging of Yoga met het goddelijke op.

Volledige inzet

Daarom moeten met volledige inzet de verschillende Mudra’s worden beoefend om de machtige godin (Kundalini) te wekken, die slaapt aan de mond van Sushumna [de doorgang naar het Absolute]. Het doel van de beoefening van de Mudra’s is dus het bereiken van het allerhoogste, Brahman of God. Daartoe roept men de Kundalini op, die nu dankzij de Sattva (harmonische) toestand wakker gemaakt kan worden. Het werk is echter niet eenvoudig. De beoefenaar wordt verzocht “met volledige inzet” aan de slag te gaan. Dat betekent niet alleen dat je veel moet doen, maar ook dat je geen één keer mag twijfelen. Dat zou namelijk de gehele, met veel moeite verzamelde energie in beroering brengen en rampzalige gevolgen met zich mee brengen. 

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Bron: De Yoga Sutra’s van Patanjali volgens Ajita. Heb je een beter begrip en gevoel wat het woord Kundalini betekend? Heb je een aanvulling of vragen hierover, ik lees ze graag. Onderaan de pagina kan je reactie geven.

Namasté

Aan de slag met Raja Yoga!

Zin om direct thuis te beoefenen? Schrijf je in voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Kennismakingsgesprek!

Zou je kennis met mij willen maken? Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de training mogelijk.