Wat is Samsara?

Als je intellect (Buddhi) overrompeld wordt door onzuiverheden en onrust is het verantwoordelijk voor het aantrekken van de vijf Klesha’s (bezoekingen), te weten onwetendheid, ego, gehechtheid, haat en angst voor de dood. Daardoor blijf je in Samsara (het rad van wedergeboorte) hangen en kom je gegarandeerd weer terug op aarde na je dood. In dit artikel lees je wat deze Sanskriet benaming is en wat je eraan kunt doen.

Oké, waarom komen deze bezoekingen?
Het antwoord is begeerte. Je houdt je pulsaties van je eigen wezen in gang met begeerten. En het is die pulsatie die eigenlijk zorgt dat je gaat en komt. Als die pulsatie gehinderd wordt in het fysieke lichaam, als het niet meer normaal kan gebeuren omdat er blokkades zijn die te groot worden, dan heet het dat je doodgaat. De pulsatie zoekt zijn weg verder. En dan blijf je pulseren in de astrale wereld. Maar die pulsatie zoekt dan gewoon opnieuw een verstoffelijking. En dan wordt je geboren. Zo gaat het door totdat de pulsaties opgeheven worden.

Het allerhoogste
Niet alleen om het reïncarnatieproces te stoppen, ook om contact te krijgen met de Allerhoogste, het doel van Yoga, moet je al die pulsaties opheffen, anders kun je het niet waarnemen/gewaarworden! Maar om dit te begrijpen als mens, om contact te krijgen ermee, moeten we hele grote rust maken.

Het einde is de grote bevrijding?
Ja! De Bevrijding is het versmelten van jouw wezen met het Opperwezen. En dat is het doel van Yoga.

Dan kom je niet meer terug?
Nou, je komt allang niet meer terug! Het proces van reïncarnatie stop je al als je in staat bent om goed te mediteren. Als je regelmatig langdurig in meditatie kunt gaan, dan vlak je de hele reïncarnatiecyclus af. Bevrijding is niet een kwestie van minder incarneren.

Hoe heffen we de pulsaties op?
Jouw begeerten zijn oneindig en onuitputtelijk wanneer je met een begeerte bezig blijft zijn en je vervult hem, bijvoorbeeld snoepen, dan zal dat nooit leiden tot de afschaffing van jouw begeerte naar snoep. Nooit. Integendeel. Hoe meer je met begeerten bezig bent, hoe meer je gevaar loopt dat die begeerten zich uitbreiden. Dus, vergeet dat maar.
Maar ja, langzamerhand verminderen van begeerte is een zeer moeilijke aangelegenheid. Dus, je moet oefenen, en oefenen, en oefenen. En dan merk je inderdaad dat het jou minder en minder kan schelen. Nou, berust in deze zaak, en probeer te genieten van de werkelijke waardevolle dingen, namelijk van de innerlijke rust die steeds groter wordt, van de harmonie, van je verbeterde waarnemingsvermogen, van je verbeterd functioneren in het leven, van je grotere bijdrage aan je omgeving. Dat soort zaken. Houd je daarmee bezig, in plaats van met begeerten. Wat kan ik betekenen voor de omgeving? Wat hebben de mensen nodig? Hoe kan ik ze bijstaan? Verplaats je begeerten naar het spirituele vlak. Dat is de boodschap. En dan zul je op gegeven moment, na heel veel oefenen, bij Nirbija Samadhi komen.

Zit je op de goede weg als je steeds minder begeerten hebt?
Dat is langzamerhand groeien in deze richting. Vroeger had je zoveel begeerte … en nu is het niet meer interessant. Een suggestie is, wanneer je merkt dat er iets is wat je moet doen, als je voelt wat je Dharma (roeping) is en je ziet ertegen op. Zoek dan naar een object om te begeren. Begeerte is dan goed, want het is de aanzet tot actie. Dus, zoek ik bewust iets wat me tot actie aanzet. Dan voel ik de energie in mezelf weer stromen. Dit is Tantra. Typisch Tantra. Als je goed wilt zijn, moet je leren een klein beetje slecht te zijn. Er is geen goed en kwaad meer, want je gebruikt het ene voor het andere

Onze grootste vijand zit dus in ons zelf?
Onze grootste vijand is ons zelf! Letterlijk. En lukt je dat, dan heb je de zin van je leven ontdekt/ingevuld. Heb je de cyclus van reïncarnatie die je doorloopt sinds vele, vele levens gestopt. Dan ben je klaar. Dan kun je nu werken naar de Bevrijding. De Verlossing. Dat is het Paradijs dat zich installeert in jou. Gewoon die uitschakeling van dat zelf. Leven in de leegte, of vanuit de leegte: dat is zo een gigantische weldaad. Dus, je hebt harmonie in jou, en op de koop toe heb je geen ellende meer van buiten (Klesha’s). Want de conditie van jouw lichaam wordt steeds beter door die harmonie. Je gaat stralen. En je gaat je intellect (Buddhi) weer kunnen gebruiken, zoals je hem nooit gebruikt hebt.

Hoe zit dat precies?
Het Goddelijke is pure harmonie. Maar die pure harmonie is ooit aangetast geweest door kleine schommelingen. Er zijn hele kleine schommelingen ontstaan. Dat is Prakrti. En uit Prakrti zijn er steeds meer schommelingen ontstaan. En uiteindelijk zijn er wezens uit ontstaan. De golf die plotseling een bol is gaan vormen. Dus, ooit waren we deelachtig aan die pure rechte lijn. We zijn eigenlijk uit onze toestand van god/halfgod naar beneden gedoken. Maar nu als mens zijn we bollen. Daar hebben we voor gekozen. Maar om de weg terug te gaan, moeten we de beweging van de bol eerst stoppen. Dat is dan het proces van reïncarnatie. Misschien zijn we wel al duizend of honderdduizend keer gereïncarneerd, of meer. Tijd dat je daar de les uit trekt en dan de bol zelf proberen te herleiden naar schommelingen (Prakrti). Als we het goed begrepen hebben wat dat spel van Guna’s/reïncarnatie inhoudt komen we met een volgend leven hopelijk hoger uit dan de conditie die we hadden. Je hebt het proces omgedraaid en ben je op een trampoline gesprongen op de weg terug. Dus, terug naar de toestand van halfgod. Of, als het even kan, naar de toestand van God zelf, waar je familie van bent en de schommelingen herleiden naar een rechte lijn. De weg terug van de druppel naar de oceaan.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Bron: Yoga Sutra’s van Patanjali volgens Ajita. Heb je er iets aan gehad? Vind je het leuk om je ervaringen hierin te delen? Heb je een aanvulling of een vraag? Ik lees het graag. Onderaan de pagina kan je reactie geven.

Namasté

Om praktisch te beginnen dan kun je jezelf inschrijven voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Kennismakingsgesprek!

Zou je kennis met mij willen maken? Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de training mogelijk.

Zie ook: 6 tips en redenen om te beginnen met Raja Yoga