Wat is Sushumna?

Ten eerste hebben we te maken met twee energie kanalen Ida (kanaal waar Shiva energie doorheen stroomt) en Pingala (kanaal waar Shakti energie doorheen stroomt). Deze kunnen we goed vergelijken met een volwaardig touw, dat bestaat uit twee verschillende strengen. Sushumna Nadi, oftewel het kanaal van Brahma is het derde of middelste kanaal, een fictief kanaal. Fictief omdat ie niet apart ontstaat. Wanneer Ida Nadi en Pingala Nadi elkaar in evenwicht houden, lijkt het, voelt het alsof er een nieuw kanaal ontstaat, maar dat is niet zo. Laten we hier verder op inzoomen.

Hatha Yoga heeft als primair doel:

Evenwicht tussen zon (Ha) en maan (Tha) te bereiken. Dit is wanneer er een evenwicht tussen de Shakti en Shiva energie ontstaat. Door deze toestand van harmonie, Sattva, zijn er geen opstoppingen meer in je twee energiekanalen (Ida en Pingala). De twee energiekanalen samen maken dan het Sushumna kanaal. Je bewustzijn/energie kan vrij van boven naar beneden en van beneden naar boven verplaatst worden, welhaast zonder inspanning. 

Zuivering

Deze middelste Nadi (Sushumna) wordt met Hatha recht [voor een gemakkelijke doorgang van Prana] door volhardende beoefening door Yogi’s van Asana’s, Pranayama en Mudra’s. De fysieke houdingen, de energiebeheersingsoefeningen en de energiezegels horen bij elkaar en brengen de volhardende beoefenaar altijd naar het succes. Dit is wanneer alle Nadi’s (Ida en Pingala), vol onzuiverheden, gezuiverd worden, wordt de Yogi een expert in de controle over de energie. Je bent één en al harmonie, evenwicht en rust. Dat is typisch voor volmaaktheid. 

De geest wordt standvastig.

Deze standvastigheid van de geest is de toestand die Manonmani [of Unmani] wordt genoemd. Dan blijft de geest vrij van objecten (Klesha’s). Je merkt dat je dit belangrijke niveau bereikt hebt door de gedachteloosheid waarin je plotseling meer en meer gaat verkeren. Doordat evenwicht aanwezig is in de energiehuishouding is het niet meer mogelijk dat er door de energieopstoppingen om de haverklap wildvreemde gedachten (Vritti’s) ontstaan zoals vroeger. Vanuit deze toestand zijn alle oefeningen van de ene dag op de andere gemakkelijk geworden. Zo niet, dan zijnde andere oefeningen louter inspanning voor de Yogi.

Dan wordt door Sushumna de weg vrij gemaakt voor de Kundalini. De weg die de Kundalini volgt is altijd de Sushumna, met zijn evenwicht aan Shiva en Shakti. Het Kundalini verschijnsel doet zich dus alleen voor wanneer Sushumna optreedt.

Hiermee komen we aan het einde van dit artikel. Bron: De hatha yoga pradipika. Heb je iets aan dit artikel gehad? Heb je een aanvulling of vragen hierover? Stel ze, ik lees ze graag. Onderaan deze pagina kan je reactie geven.

Namasté

Lees ook: Wat is Yogi(ni)? Ontwikkel je zelf met Raja Yoga en wordt er één.

Aan de slag met Raja Yoga!

Zin om direct thuis te beoefenen? Schrijf je in voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Kennismakingsgesprek!

Zou je kennis met mij willen maken? Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de training mogelijk.

Zie ook: 6 tips en redenen om te beginnen met Raja Yoga