Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra is een bewuste manier van slapen. Voordat we in dit artikel hier verder op in gaan. Wist je dat slapen je niet verder in je ontwikkeling brengt? Integendeel het haalt je naar beneden. Opmerkelijke uitspraak niet? Dat zit zo: Elke dag gaan we gewillig mee met onze slaap, en vinden we het heel normaal als slaap zich aandient. We kunnen ons het leven niet indenken zonder slaap. Dat is juist het probleem. We weten dat we herstellen door slaap. En als we wakker worden voelen we ons weer beter. En daarom praten we slaap goed. Maar neen!

Slaap is een teken van onvermogen in jouw controle over het leven. Je verliest er je harmonie mee, elke dag opnieuw, alleen maar door te gaan slapen, nooit van gehoord? Je slaapt omdat je niet goed genoeg met jouw energieën omgaat. Je bent niet in staat ze mooi in harmonie te houden. Dan reageert jouw wezen, en verplicht jou om in Tamas (verdichting) te gaan. Doe maar niet. Verminder jouw hoeveelheid slaap.  

Strijd tegen je slaap!  

Je leeft in een dualistische situatie. Eb en vloed. Je controleert nog het ene nog het andere. Dus je blijft heen en weer gaan: Actie, slaap, actie, slaap, actie, slaap … Zo kun je tot in de eeuwigheid doorgaan. De natuur zorgt ervoor dat het tekort goedgemaakt wordt door slaap. Het heeft dus wel een functie, maar dat betekent niet dat je dat moet gaan goed praten! Het is een bewijs van onvermogen. Je verliest de controle. Want zodra je dus hetzij Rajas (uitzetting) hetzij Tamas (verdichting) hebt, heb je geen controle meer. Het is alleen maar bij Sattva (harmonie) dat je controle hebt. Dus je mist het leven gewoon. 

Leef je leven door beheersing van de slaap 

Door beoefening van Yoga breng je steeds meer Sattva (harmonie) in je wezen, waardoor je steeds minder moe wordt en slaap nodig hebt. Wordt meester over de slaap. Meditatie wordt een ideale vervanging voor slaap. Dat heet dan Yoga Nidra oftewel de Yogaslaap. Dat is iets anders dan de Yoga Nidra die vandaag de dag veel met geleide meditatie wordt beoefend. Yoga Nidra is een bewuste slaap (Nidra in het Sanskriet), het fysieke lichaam is in slaap en het bewustzijn is ontwaakt. Dit is een andere omschrijving voor Samadhi. 

Waakbewustzijn, en slaapbewustzijn 

Ook dit zijn weer twee bewegingen, die de mens ondergaat. We moeten slapen om Shiva-energie (vrouwelijke energie, eb, rust) te krijgen. En wat doen we overdag? We spenderen heel veel Shakti-energie (mannelijke energie, vloed, actie) om later weer in slaap te vallen. 

Wat doe je dan? 

Nou, je observeert de dynamiek en doordat je het proces schouwt, hef je het op en zul je automatisch de zaken compenseren en in orde zetten/in Sattva zetten. Dus, slapen en waken zullen langzamerhand veranderen in een sattvische toestand. Je zult niet meer actief zijn, overdag, maar ‘s nachts zul je ook niet meer slapen. De wet van de beweging zal onder controle gekomen zijn. 

Dat is bekend in Yoga:

Yogi’s die niet meer slapen op een gegeven moment. Die zijn de godganse dag in meditatie. Er zijn wel uitzonderingen: plotseling staan ze op, en dan doen ze iets wat echt belangrijk is, en is dat klaar, dan gaan ze weer zitten, voor 14 dagen. Maar dit is dus een andere manier van leven dan wij gewend zijn. Wij laten ons leven. We zijn bezig met talloze onbelangrijke dingen. We denken niet na. Als we zouden kunnen achterhalen wat nou echt belangrijk was in het laatste jaar/wat bepalend is geweest voor ons leven in het laatste jaar, nou, dat zijn misschien 10 momenten, dat je iets hebt moeten doen wat echt belangrijk was. En de rest was allemaal … tja … bezig zijn … Had je net evengoed niet kunnen doen.

Er zijn nog meer praktische suggesties voor overdag.

Je kunt slaap dus opheffen door harmonisch te leven door te schouwen. Probeer wanneer je in actie komt harmonischer/rustiger te zijn. Langzaam. Het zijn de Asana’s (fysieke houdingen) in de yogabeoefening die je dat leren. Dus rustiger met je lichaam bewegen, zodat je eigenlijk nooit transpireert, nooit hartkloppingen krijgt, enz. Dan hoef je het ook weer niet goed te maken. Zie je? Het sluit allemaal aan. Dan verminder je de slaap. Op gegeven moment zal je, ooit, ophouden met slapen, omdat je constant in harmonie blijft. Dan hoef je geen compensatie meer te zoeken. Heb je ook geen honger en geen dorst meer. Bij actie treedt Rajas op. En je bent de hele dag bezig met actie. Automatisch ga je dus over naar Tamas, waarbij slaap de belangrijkste vorm is. Er is dan afwezigheid van elke inhoud omdat alles stilgelegd wordt.

De voornaamste deugd van de slaap

Belangrijk te weten is dat slaap voor een gewoon mens levensnoodzakelijk is en er dus zeer omzichtig mee moet omgesprongen worden. Door je behoefte aan slaap te respecteren kun je een begin maken met de studie van slaap. Je probeert dan te voelen wat slaap betekent voor je lichaam en de signalen van behoefte aan slaap te onderscheiden. Speel met je slaap. Evenals de kenmerken van het ontwaken. Je kunt ook in plaats van je wekker je biologische klok gebruiken om op een bepaald tijdstip wakker te worden.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Bron: Yoga Sutra’s van Patanjali volgens Ajita. Heb je hier iets aan? Heb je een aanvulling of vragen hierover, ik lees ze graag. Onderaan de pagina kan je reactie geven.

Namasté

Aan de slag met Raja Yoga!

Zin om direct thuis te beoefenen? Schrijf je in voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Kennismakingsgesprek!

Zou je kennis met mij willen maken? Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de training mogelijk.