Liefde is Tamas (verdichting). Verliefdheid is puur Tamas. Meteen zit je op causaal (intuïtief) vlak. Er zijn indrukken van jou die passen bij indrukken van de persoon die je bekijkt. Dat klikt. En je bent alle twee in Tamas. Pas op! Als jij liefde voelt voor iemand, dan gaat het meteen over en voelt die andere persoon dat ook. Als je een goed koppel bent, dan krijgen jullie een boost/een verheffing in jullie bewustzijn. Zijn jullie samen beter uit dan je vroeger alleen was.
Verliefdheid is een contemplatieve toestand
Dat wil je altijd opnieuw meemaken. Jammer genoeg is het zo dat de meeste mensen dat maar zelden in hun leven meemaken. Maar met Raja Yoga aanpak leer je dat naar believen mee te maken. Daarvoor bestuderen we dit. Niet eenvoudig om Sanskrietwoorden te leren. Maar om dÃt te kunnen gebruiken, met de yogaoefeningen en zo, om onze conditie aan te passen/onder controle te krijgen en vooruit te gaan in het leven.
Maar dat heb je toch niet alleen met een partner?
Je hebt het met je goudvis, je hebt het met je baan, je hebt het met je huis. Met alles. Alles is Guna’s Rajas, Tamas en Sattva). Alles heeft een gevoel. Dus, je kunt het grof benaderen, maar je kunt ook steeds subtieler gaan. Maar als je de logica door hebt, dan zul je de neiging krijgen om steeds meer het bijzondere links te laten liggen. En het bijzondere is eigenlijk etiketten geven aan alles. Naampjes. Hokjes. Dat hokjesgedoe, dat we zo wijd verspreid om ons heen zien. Dat zul je steeds meer verliezen. Steeds meer aandacht hebben voor algemene dingen.
Kijk
Je gaat naar een paard, en je zegt vol liefde tegen dat paard: “Ouwe knul! Je ziet er niet uit!†Het paard zal dat ontzettend graag hebben. Nog niet geprobeerd? Het paard luistert dus niet naar je woorden, maar hij voelt (de lading). Tja, hij luistert wel naar je woorden, maar hij voelt vooral wat erachter zit. Hij voelt de liefde in jou. Hij reageert daarop, en niet op de vreemde woorden die je uitspreekt, die eigenlijk heel negatief zijn. Amsterdammers doen dat ook zo. Als ze van je houden, dan schelden ze je uit voor rotte vis. Maar op een liefdevolle manier. Nog niet op gelet? Helemaal geschift die Amsterdammers. Dus, de stemming bepaalt eigenlijk de communicatie. En niet zozeer de woorden. De lading, zou je kunnen zeggen, is belangrijker dan de vorm.
En als je dan emotioneel wordt?
Dat is dus te wijten aan een gebrek aan controle over Ahamkara (ego). Huilen bijvoorbeeld, dat is ego. Er is helemaal geen controle. Het huilen is een emotie, een gedachte die geladen wordt met ego, en die zakt, en die ontploft in de buikstreek. Je moet proberen Ahamkara in goede banen te leiden door te communiceren met de kern, zonder daarin jouw ego te veel te benadrukken en verder oplossen d.m.v. Sananda Samadhi oefening. Dan pak je Ahamkara en je zegt: “Nu ga jij in harmonie; ik blijf hier een uur zitten, en ik ga gewoon liefde voelen, en blijven voelenâ€. Alle andere emoties probeer je uit de weg te gaan. Want het zijn veelal valse emoties.
Je hebt lagere emoties en hogere emoties
Lagere emoties treden op door gebrek aan controle over Manas, Ahamkara, Buddhi, Citta. Controle over die vier brengt met zich mee een sublimatie van de emoties. Lagere emoties veranderen in hogere emoties En: opgelost!
De hele maatschappij is momenteel gebouwd op emotie
Ze proberen je dus alles aan te prijzen met emoties. Je wordt bespeelt met emoties. En dat kan allemaal omdat de mensen zwak zijn op dit vlak. Wat ik je probeer te vertellen, is hoe dat je daar een halt aan kunt roepen. Niet doen! Dat denken neutraliseren. Jnana (kennis) geen overwegende rol laten spelen. Maar wel het gevoel. Het echte, diepe gevoel. De echte emotie in jou. Die moet je terugvinden.
In Yoga hang je niet aan elkaar
Want dat is gehechtheid, wat dikwijls verward wordt met liefde. Het verschil tussen liefde en gehechtheid dat wordt vaak niet gezien. Dus, hup! ze hangen. En dat is de reden waarom hartchirurgen – goede hartchirurgen – statistisch gezien meer kans hebben om te overlijden aan hartziekten dan gewone mensen. Psychiaters, in het algemeen, statistisch gezien, worden sneller gek dan andere mensen. En dat is typisch de Karma die ze krijgen van hun werk. Ik zou bijna zeggen: mensen die in de Gezondheidszorg zitten, worden sneller ziek dan mensen die niet in de Gezondheidszorg zitten.
Maar komt dat door de patiënten of door hun instelling?
Hoe meer je betrokken bent bij je werk, hoe liever je je werk doet, hoe gevoeliger/kwetsbaarder je bent ervoor. Omdat je de Karma overneemt. De enige manier om je af te sluiten is om onverschillig te worden ten opzichte van je werk. En dat zijn er heel veel. Die dat als een soort beschermingsmechanisme krijgen, maar daardoor is de betrokkenheid bij het werk niet meer aanwezig. En doen ze hun werk niet meer goed. Maar je kunt ook bezorgd zijn om iemand terwijl je helemaal geen band hebt met die persoon. Dat is hetzelfde. Dat is al voldoende om Karma van te krijgen. Als je van iemand houdt, is dat de ideale situatie om zijn Karma over te nemen. Houden hè? Dat is dus iets heel moois. We zien liefde als het ideaal. Nog meer zelfs – je kunt die Karma zo overnemen dat die persoon het kwijt is en jij hebt het.
Maar is het dan omdat jij het wil overnemen, of gebeurt het vanzelf?
Mensen zijn nog niet in staat om dat te regelen. Het gebeurt gewoon. Leer om een neutrale situatie in jezelf te installeren en te leven, en toch betrokken te zijn bij de omgeving. Gigantisch moeilijk. De oplossing is altijd spelen. Spelen. Hulp aanbieden, spelenderwijs. En dan spelenderwijs weer eruit, weet je wel? Spelenderwijs naar een klant toe gaan. Spelenderwijs weer teruggaan. Spelenderwijs naar een leverancier. Spelenderwijs naar je personeel toe. En spelenderwijs naar je vrouw. En spelenderwijs naar je kinderen. Spelenderwijs.
Ja, maar dat kan ik niet. Ik lig er ‘s nachts wakker van
Oké, dat is geen spelen meer. Het is omdat je je vuur niet beheerst. Je moet leren het vuur in je buikstreek (uitzetting, samentrekking, actie, reactie) flexibeler te maken. Stel dat er iets tussenkomt. De krant wordt niet bezorgd. Je bent gewend je krant te hebben, en je krant is er niet. Nou, dan baal je gewoon. Moet je kijken hoe snel je dan naar de telefoon grijpt om te bellen! “Wanneer krijg ik mijn krant eigenlijk?†En luister naar die toon hè? “Het is weer hetzelfde! Weer geen krant!†Klachtendienst … poeh hè? Mensen zitten in een soort sleur/een soort Tamas, en daar mag je niet aan rommelen. Ze zijn gewend de dingen te zien op hun manier – zo – en zodra er iets anders is, dan is dat een bedreiging/een aantasting.
Gewone mensen gaan voorbij aan allerlei soort mooie dingen
Die kijken niet eens naar dat kleintje! Die bewonderen niet eens die bloem! Ze lopen voorbij. Waar zitten ze met hun gedachten? Weet ik veel. Allemaal in Vrtti’s. Ze onderscheiden niet wat de werkelijk belangrijke dingen zijn. Dus, stel je in. Waar heb je zin in vandaag?
Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Bron: Yoga Sutra’s van Patanjali volgens Ajita. Heb je hier iets aan? Heb je een aanvulling of vragen hierover, ik lees ze graag. Onderaan de pagina kan je reactie geven.
Aan de slag met Raja Yoga!
Zin om direct thuis te beoefenen? Schrijf je in voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!
Kennismakingsgesprek!
Zou je kennis met mij willen maken? Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de training mogelijk.