Wat is een Samskara?

Ontdek in dit artikel wat een Samskara is, hoe die eruit ziet en wat je er het beste mee kan doen. Meer weten? Lees dan verder.

Een Samskara, Sanskriet voor indruk, die wakker gemaakt wordt, veroorzaakt een energiewerveling, die we Smriti (geheugen) noemen. Deze produceert op zijn beurt een Vritti (gedachte). Dit subtiel proces is rechtstreeks te vergelijken met het stoffelijk proces van een opgewekte DNA, die een kortstondige RNA verschijnsel veroorzaakt, waarop een eiwit ontstaat in ons lichaam. Alle Samskara’s (indrukken) bij elkaar vormt ons Karma.

Hoe ziet een Samskara eruit?

Voor het gemak kan je een Samskara voorstellen als een kras, een haak in een energiestroming. Maar dat is natuurlijk te simpel. Eigenlijk is een Samskara een nieuwe energie verbinding, die ontstaat tussen Ida (het Shiva kanaal) en Pingala (het Shakti kanaal), als gevolg van een botsing van een Vritti met de oorspronkelijke energiestroom. Je kunt het vergelijken met een haal in het tapijt veroorzaakt door een puntig voorwerp. In het DNA model zijn dat de bruggetjes tussen de twee helixen. Zo’n Samskara kan groeien door de voorbij stromende energie van Ida en/of Pingala. Uiteraard gebeurt dat telkens door de overheersende stroming op dat moment.

Vervelend is dat energie van de oorspronkelijke stroom afgetapt wordt door zo’n bruggetje, waardoor een tekort aan energie kan optreden stroomafwaarts bij het eerste kanaal en een teveel aan energie stroomopwaarts bij het andere kanaal. Wanneer de vorm van het bruggetje steeds meer op een boog gaat lijken wordt dat aftappen steeds vervelender. Het lijkt dan wel op de uitrit van een autobaan. En het wordt hoogst vervelend als door de snelheid van de energie zelfs een rotonde ontstaat, want dan heeft de energie de neiging om op die rotonde te blijven en niet op de oorspronkelijke twee kanalen. Een algehele ontkrachting van de oorspronkelijke energiestromen kan dan optreden. Dat noemen wij dan bijvoorbeeld ziekte, waardoor uiteindelijk de dood ontstaat. Maar zo’n energiebol is ook een nieuw wezen, met een apart bewustzijn, een mens of een hemellichaam, overal is het hetzelfde!

Juist ja, maar hoe krijgen wij dan onze genetische informatie?

Dat je Samskara’s opdoet bij elke waarneming, elke handeling, elke emotie en zelfs bij elke gedachte en elke stemming. Dat je eigenlijk de hele dag bezig bent met indrukken op te doen? Zeker als je TV kijkt, met een computer omgaat of de krant leest. En al die indrukken stapelen zich op in jouw wezen, naast alle indrukken van je vorige levens. Bij elkaar een hele hoop! Logisch dat het wel even duurt vooraleer je alles verbrand hebt.

Samskara’s en Guna’s

Wanneer Samskara’s de oorspronkelijke energiestroom storen, kan dat leiden tot vervorming van het verloop van die dubbele helix. Stel dat de Shiva stroom afgetapt wordt door een Samskara, dan is het mogelijk dat stroomafwaarts van het Ida kanaal minder Shiva is, in vergelijking met Shakti in het daarnaast gelegen Pingala kanaal. Dan treedt een uitzetting van de dubbele helix op, die we Rajas noemen. Stel dat de Shakti stroom afgetapt wordt door een Samskara, dan is het mogelijk dat stroomafwaarts van het Pingala kanaal minder Shakti is, in vergelijking met Shiva in het daarnaast gelegen Ida kanaal. Dan treedt een samentrekking op, die we Tamas noemen.

Als Tamas of Rajas te lang aanhouden, treedt er onregelmatigheid op in de ritmische pulsaties, de kosmische ademhaling van onze energielichamen. Het best kun je dat vergelijken met een touw dat te lang in één richting gedraaid wordt. Op een gegeven moment zal daardoor een knoop optreden in het touw. Op zich niet zo erg behalve dat de energie steeds moeilijker kan doorstromen. Probeer het maar eens uit met de tuinslang. De onregelmatigheid veroorzaakt een aantasting van onze conditie en vitaliteit. We verliezen kracht en worden sneller moe. Ziekte kan optreden, zeker als er een breuk ontstaat.

Onverschilligheid jegens de Samskara’s

Algemene regel is dat je tijdens je leven en zeker tijdens je Yoga beoefening geen aandacht schenkt aan je Samskara’s, omdat je ze daardoor alleen maar versterkt. Snap je? Dus weg met al die sofa’s en psychiaters waar je steeds weer je ellende moet uitpakken! Hanteer een houding van onverschilligheid jegens je Samskara’s. Ok, je hebt ze, so what? Je gaat gewoon verder met je leven. Met Yoga verbrandt je zoveel mogelijk vervelende Samskara’s. Voor de rest laat je ze maar langzaam ondersneeuwen.

Hoe gaat het verbranden van een Samskara eigenlijk?

Zolang je een onevenredige hoeveelheid Shiva en Shakti energie stroom hebt, worden de bruggetjes en bollen tussen Ida en Pingala alleen maar groter. Pas als je een evenredige hoeveelheid Shiva en Shakti energie kunt laten stromen, en dan liefst zo snel mogelijk, is er kans dat de bruggetjes en bollen ontkracht en weggeslagen worden. Dat heet verbranding van Karma, omdat de versnelling dikwijls botsingen veroorzaakt, die warmte kunnen laten ontstaan.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Bron: Yoga Sutra’s van Patanjali volgens Ajita. Heb je er iets aan gehad? Vind je het leuk om je ervaringen hierin te delen? Heb je een aanvulling of een vraag? Ik lees het graag. Onderaan de pagina kan je reactie geven.

Namasté

Aan de slag!

Om praktisch te beginnen dan kun je jezelf inschrijven voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Kennismakingsgesprek!

Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de training mogelijk.