Wat betekend het woord Asana?

Je weel wel, die fysieke yogahoudingen. Zie je ze al voorbij komen? In dit artikel neem ik je mee wat ze precies zijn en wanneer ze het best hun werk kunnen doen. Laten we beginnen.

Streven

Asana’s zijn fysieke houdingen die je standvastigheid vergroot, je gezondheid verbeterd (vrij van ziekten) en soepelheid doet toenemen door meer doorstroming van energie. Deze beoefening is één van de acht stappen om uiteindelijk tot Yoga te komen.

Lees ook: Wat is Yoga?

Yoga is not for the flexible, it’s all about intention.

Deze zin staat op de startpagina van mijn website. Niet zonder reden. Met alleen maar rekken en strekken kom je niet tot Yoga. Maar wat is intentie dan? Is dat niet zin hebben in iets? Intentie is dat je de oefening ziet zitten en je er voor open stelt. Net als een kind, die volledig ergens voor gaat, die het niet uitmaakt of het gaat of niet, hoe het eruit ziet, wat de buurman/vrouw allemaal aan het doen is. Er is zin, het spel wordt gespeeld en er is focus.

Zie ook: Waarom is Yoga niet alleen maar rekken en strekken? Hoe zit dat?

Er zijn er oneindig veel

Elke houding heeft zijn eigen accenten, je vinger opsteken is er al één. Hoe weet je dan welke houding je nodig hebt? Wanneer in je Asana beoefening je vergenoeg gevorderd bent, dan zal je puur intuïtief een Asana kunnen selecteren, je voelt wat nodig is. Eerst nog het avontuur om hierachter te komen.

Betekenis

As- in het Sanskriet woord Asana betekend zitten. Statisch zitten binnen de fysieke houding wel te verstaan. Waarom in hemelsnaam statisch? Dit is om het energie gevende effect te laten ontstaan en een kalm gevoel binnen de beoefening te ervaren, Sattva. De energie kan hierdoor beter gaan stromen. Kijk je naar iemand die op dergelijke wijze zich bekwaamt. Dan toont de oefening krachtig, het geheel heeft uitstraling. We bestaan allemaal uit energie en deze stroomt door je heen. Dit gebeurt op drie verschillende wijzen:

Heb je hem?

Je hebt vooral in het begin van je Yogareis veel Sattvische energie nodig. Je voelt je licht, helder en krachtig. Over het algemeen zijn we Tamastich van aard. Dat wil zeggen wat langzaam, versluiert en onscherp. Zie het vergaren van voldoende Sattvische energie als een fundament. Doe je dit niet dat stort je huis keer op keer in elkaar en kom je niet verder dan het niveau van rekken en strekken. Wil je verder komen? Werk dan rustig en gestaag aan steeds meer harmonie binnen jezelf.

Lees ook: Ontdek de valkuilen en focuspunten van je yogabeoefening

De kern is:

Zin voelen in de houding en uiteindelijk de essentie van de oefening ervaren. De essentie heb je te pakken wanneer de houding comfortabel voelt en je er energie van krijgt. Is dit niet zo? Geef hier gehoor aan en laat je niet gek maken door niemand niet. Wat anderen ook vinden, zeggen en doen. Wat jij voelt daar gaat het om! Pas wanneer jij met de oefening een klik hebt, kan je observeren wat er gebeurd en is er werkelijke ontwikkeling mogelijk. Een Asana is dus niet een vorm, een foto, een plaatje, dat je fysiek probeert na te bootsen. Het is iets waar uiteindelijk de acht stappen van Yoga in zitten. Je wezen, zichtbaar als lichaam, toont dat. Gestrekt en gemakkelijk.

Deze wijze van beoefenen is zo sterk.

Dat je ALLE yogaoefeningen die er in de wereld bestaan op deze zachte en vriendelijke wijze kunt uitvoeren, waar je ook bent. Mooi h??.

Zie ook: Welk type yoga past bij mij?

Ik zou meer vooruitgang in mijn Asana beoefening willen. Beoefen de andere stappen van het achtvoudig pad naar Yoga beschreven in de Sutra’s van Patanjali. De Asana beoefening is één van de acht stappen. Je zal merken dat je hang naar resultaat minder wordt. Dit kan een serieuze belemmering zijn naar meer resultaat. Door je gedachtestroom tijdens de Asana beoefening tot rust te brengen, kan de houding beter zijn werk doen. Dan nog iets anders. Heb je er eigenlijk wel zin in of doe je de oefening vanuit een idee dat het goed voor je is? Stop er dan mee! Doe een Asana alleen wanneer je er vooraf een glimlach van krijgt.

Ik vind Asana’s soms lastig. Iets lastig vinden is een drang naar resultaat. Stop ermee! Doe een andere Asana. Op een dag ga je mogelijkheden zien in de houdingen die je voorheen als lastig ervoer. Doe alleen maar waar je zin in hebt.

Ik voel het energiegevende van de Asana niet. Door yogabeoefening wordt je waarnemingsvermogen steeds beter, je onderscheidingsvermogen dan ook. Het heeft enige tijd nodig. Bovendien wat is tijd wanneer je iets doet waar je zin in hebt? De dag dat je het verschil gaat voelen wanneer het je energie kost en wanneer de Asana je energie geeft komt vanzelf.

Ik heb spierpijn van de Asana beoefening. Dan ben je te ver gegaan en heb je de essentie van de beoefening nog niet te pakken. Vraag tips en ga ermee verder zodra je er zin in hebt.

Waarom gaat met de Asana’s de ene kant makkelijk en de andere kant moeilijk. Je linkerkant van je lichaam is verbonden met je rechter hersenhelft. Deze heeft te maken met het vrouwelijke in je. Het ontvankelijke, creatieve, je gevoelskant. Je rechterkant van je lichaam is verbonden met je linker hersenhelft. Deze staat voor het denken, beredeneren, logica, het doen, het mannelijke in je. Onderdruk je je gevoelsleven of is die overbelast door wat voor reden dan ook? De energie van je linker kant van je lichaam zal dan minder goed kunnen stromen. Stijfheid is het gevolg. Voor de rechter kant geld dan dat we teveel doen en teveel nadenken. Nadenken kost energie, teveel doen ook. Wel eens gemerkt? In Yoga is het streven om beide kanten in balans te krijgen

Waarom behandel je in de les zo weinig Asana’s? Heb je wel eens gehoord van: ‘Liever kwaliteit dan kwantiteit’?

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Bron: De Hatha Yoga Pradipika. Heb je een beter begrip en gevoel wat het woord Asana betekend? Wat betekend Asana beoefening voor jou? Heb je een aanvulling of vragen hierover, ik lees ze graag. Onderaan de pagina kan je reactie geven.

Namasté

Aan de slag met Raja Yoga!

Zin om direct thuis te beoefenen? Schrijf je in voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Kennismakingsgesprek!

Zou je kennis met mij willen maken? Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de training mogelijk.

Zie ook: 6 tips en redenen om te beginnen met Raja Yoga

yogaleraar alkmaar

Thijs Punt

Ik help jou wanneer je jezelf aangetrokken voelt tot persoonlijke ontwikkeling met Raja Yoga. Samen kunnen we deze eeuwenoude beproefde methode, een krachtige aanpak voor jou laten werken.