Wat is een Mantra?

Het woord Mantra is Sanskriet en betekend: Manas = geest en tra = bevrijding door beheersing van die geest. In dit artikel leg ik je verder uit wat het is en hoe je je geest ermee kan bevrijden. Nieuwsgierig, lees dan verder.

Heb je al gemerkt dat Mantra’s toverspreuken zijn?

Heb je dat al aan den lijve ondervonden? Mantra’s zijn krachtige woorden of spreuken, bestaande uit klanken, die afgesteld zijn op dat wat hun betekenis uitdrukt. Het gesproken woord leeft, en heeft een creatieve kracht in zich. Het produceren van geluiden oefenen een invloed uit, die zijn gericht om mee te beginnen op het bereiken van harmonie, en vanuit kennis en harmonie kun je verder gaan naar macht. Dat zijn de fameuze toverwoorden. Door het zingen of opzeggen van bijvoorbeeld de mantra Lokah Samastah Sukhino Bhavantu zeg je dan niet alleen dat je graag wilt dat iedereen gelukkig en vrij is, de vibratie en klanken van de mantra sturen letterlijk positieve energie naar alle wezens in het universum!

Lees ook: Wat is een Yogi(ni)? Ontwikkel jezelf en wordt er één.

Praktisch

Je wilt deze Mantra daadwerkelijk gaan zingen. Nou, luister dan eerst naar het universum, naar -Lokah-, naar -Samastah-, naar -Sukhino- en naar -Bhavantu-. Vier woorden. Luister! Je roept het aan en zegt: ‘Oh, ik zou graag naar … willen luisteren’. Dat is een wens. De energieën gaan zich richten naar wat in je hart zit, wat je met je hart gewenst hebt. En dan wacht je op reactie. En dan wanneer je beoefeningsniveau ver genoeg is ga je de werkelijke klank horen. En op dat moment heb je het recht, nadat je Bhava gehanteerd hebt (gevoel/stemming), om Sabda te hanteren (het geluid). Je mond open te doen, in een poging om dat wat je gehoord hebt, te kopiëren. En dan krijg je een eenheid met de essentie van de Mantra. Dan krijgt de Mantra zijn kracht.

Ga alsjeblieft geen sprookjesverhalen geloven, van je gooit een Mantra in de lucht en plotseling is er een wonder gebeurd. Dat kan misschien later wanneer je ontwikkeling verder is. In het begin is het een kwestie van instellen van een toestand, of veranderen van een toestand, dankzij de Mantra, waardoor je dus beter voorbereid bent op wat je moet doen in je yogabeoefening of in het dagelijks leven.

Zie ook: Wat is het AUM?

Let op!

Bij Bhakti Yoga, waar Mantra’s gehanteerd worden. Moet je de Narada Bhakti Sutra’s, een heel kort geschrift, in acht nemen als je met een Mantra bezig bent. Daarin wordt beschreven dat er 2 delen zijn bij een Mantra. Eerder in dit artikel zijn ze kort beschreven: Bhava stemming, en Shabda – klank. Vooral Bhava is belangrijk. Je moet zodanig veel gevoel zetten in de klank, dat de tranen je over de wangen lopen.

Maar je moet ook de rest van de acht stappen van Yoga in acht blijven nemen als je dat doet. Als je enkel en alleen accent legt op bijvoorbeeld Bhava, dan loop je gevaar. En dat is hetgeen heel dikwijls gebeurt. Men stort zich in Bhakti, en men krijgt een overmaat aan Shiva in zich. Men controleert de emotionaliteit niet. Daardoor komt er steeds meer Tamas. Men let niet op Pratyahara. Als je dat niet doet loop je gevaar en kan je energiehuishouding dusdanig om zeep geholpen worden dat er serieuze complicaties zich aandienen.

Nee, bij Bhakti Yoga moet je de technieken van Samadhi leren. Allemaal, en niet alleen die ene techniek van meditatie of techniek van contemplatie. Alle 8 stappen, Yama’s en Niyama’s niet te vergeten.

Lees ook: Welke yogavorm past bij mij?

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Bron: Yoga Sutra’s van Patanjali volgens Ajita. Heb je er iets aan gehad? Vind je het leuk om je ervaringen hierin te delen? Heb je een aanvulling of een vraag? Ik lees het graag. Onderaan de pagina kan je reactie geven.

Namasté

Aan de slag!

Om praktisch te beginnen dan kun je jezelf inschrijven voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Kennismakingsgesprek!

Zou je kennis met mij willen maken? Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de training mogelijk.

Zie ook: 6 tips en redenen om te beginnen met Raja Yoga

yogaleraar alkmaar

Thijs Punt

Ik help jou wanneer je jezelf aangetrokken voelt tot persoonlijke ontwikkeling met Raja Yoga. Samen kunnen we deze eeuwenoude beproefde methode, een krachtige aanpak voor jou laten werken.