Wat is Sanskriet

Ken je dat? Lees je een yogaboek, waar je vervolgens over de één na de andere benaming in het Sanskriet struikel. Niet doorheen te komen. Of dan volg je een Yogales waar allerlei oefeningen in het Sanskriet op een schoolbord worden geschreven. Waarom, denk je dan? Kan dat niet in gewoon Nederlands?

Betekenis

Het woord Sankriet is samengesteld uit twee termen:

Sam = geheel, samen
Krta = gemaakt, voldaan

Sanskriet betekent zoveel als ’taal gebracht tot perfectie.’ In het Sanskriet is er een verbinding tussen de klank van het woord, en de betekenis van het woord. Daarnaast heeft het in iedere letter in het alfabet (50 in totaal) energetische kracht in zich. Als je het uitspreekt, dan breng je er kracht in. Klinkers zijn bijvoorbeeld vrouwelijk, maar hebben een Shakti (mannelijke) uitwerking qua energie. Met andere woorden: een Rajas-uitwerking. Medeklinkers zijn mannelijk, maar hebben een Shiva (vrouwelijke) energetische uitwerking, m.a.w. een Tamas-uitwerking. Samengevoegd kunnen zij dus leiden naar Sattva, harmonie of evenwicht in de energie. Waar gaat het in yoga ook alweer om?

Het Sanskriet is zuiver, onaangedaan en niet vervormd door wie dan ook. Bijna alle talen die tegenwoordig gesproken worden in de Indo-Europese landen hebben hun oorsprong in Sanskriet. In een gewoon woordenboek kun je zien dat het Engels veel woorden uit het Sanskriet heeft overgenomen, net als andere talen in en buiten India.

Hoe verder je ontwikkeling hoe beter je keuze en uitspraak van het Sanskriet. Denk maar aan het uitspreken, het zingen van een Mantra. Het is geen mentale bezigheid, steeds meer een intuïtieve aangelegenheid. Het gekozen woord past bij de situatie waarin je verkeerd. Welke yogaoefening heb ik nu nodig? Welke boek, welk hoofdstuk om te lezen voel ik me op dit moment toe aangetrokken? Je gevoel en zin ernaar maakt dat het woord die tot je komt voor je begint te leven. Je gaat je energieker, lichter en scherper voelen.

Sanskriet is de taal van Yoga

Het Sanskriet is goed gezelschap, een goede gids en een goede vriend. Ga ermee op reis (Uitspraak van Sir William Jones). Het is de taal waarin alle belangrijke teksten van de yoga-filosofie geschreven zijn, zoals de Veda’s, Upanishaden en de Bhagavad Gita, de Yoga Sutra’s van Patanjali en de Hatha Yoga Pradipika. Mocht je de gehele zeven jarige opleiding in Raja Yoga gevolgd en doorleefd hebben? Dan heb je voor 80% het woordenschat van het Sanskriet tot je genomen.

Meesterschap herken je aan eenvoud en duidelijkheid. De hele Yoga wetenschap is door Patanjali in de Yoga Sutra’s samengevat in 200 luttele verzen. Daarbij is volstaan om deze Yoga Sutra’s te schrijven met slechts 500 verschillende Sanskriet woorden. Zeer hoogstaand, zeer krachtig en zeer inspirerend.

Het belang van Sanskriet?

Open je hart, maak verbinding, en ontvang. Plotseling zul je datgene krijgen wat je nodig hebt. Je waarnemings- en onderscheidingsvermogen is er dan sterk genoeg voor. Die klanken die je dan hoort zijn voor jou weggelegd. En als je een Mantra krijgt, dan moet je die gaan uitspreken? Dan is het jouw Mantra. Dan kun je die gebruiken om verbinding te maken. Dat is Mantra Yoga. Of dat zijn de belangrijkste Mantra’s voor je eigen heil. Dat is dus rechtstreekse waarneming! En het horen van die dingen. En dat is eigenlijk al gekleurd! Maar goed, het is in elk geval veel dichter bij de werkelijkheid.

Even terug naar de vraag of yogaboeken en een yogales niet in gewoon Nederlands geschreven en gesproken kan worden. Heb je inmiddels een idee wat het antwoord is? Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Bron: Yoga Sutra’s van Patanjali volgens Ajita.

Namasté

Ontwikkel jezelf met Raja Yoga!

Om tot Yoga te komen, zijn er allerlei fases van ontwikkeling. Je intuïtie verkennen en kunnen gebruiken bijvoorbeeld, leren wensen en al je problemen kunnen ervaren als mogelijkheden om te groeien, tot zelfrealisatie en verlichting aan toe. Ga naar de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen om je alvast op weg te brengen. Alvast succes en veel plezier!

Kennismakingsgesprek!

Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de opleiding mogelijk.

yogaleraar alkmaar

Thijs Punt

Mijn eerste les in 2007 was als een gevoel van thuis komen. Nu jaren later is dit gevoel alleen maar sterker geworden. Voel jij een klik met deze eeuwenoude beproefde yogavorm? Gebruik mij op je ontwikkelingspad.