Wat is het AUM

Het teken AUM zie je veel binnen de cultuur van het Hindoeïsme en binnen de Yogaliteratuur. Wellicht heb je het AUM in de vorm van een Mantra weleens gezongen en de kracht ervan ervaren? Nee nog niet? Er is veel om het teken te doen. Meer weten? Lees dan verder.

Wat betekent het?

Het Sanskriet woord AUM is de heilige drievoudige klank, eigenlijk is het de klank van de drie Gunas (oer-elementen):
A = Rajas (creatie, actie)
U = Sattva (instandhouding, harmonie)
M = Tamas (vernietiging, inertie)

Zie ook: Welke yogavorm past bij mij?

Wat kan je ermee?

Door het zingen van de klank schakel je mentale disharmonie uit. Wijzelf bestaan uit drie lichamen. Het grove/fysieke, het mentale/astrale lichaam en het causale/oorzakelijk/intuïtieve lichaam.

In de laag boven de mentale laag, boven het subtiele lichaam, bevindt zich in het causale lichaam Citta, het geheugen. Als je je iets wilt herinneren moet je ook altijd even stil zijn, dan schiet het je vanzelf te binnen. Door het herhalen van de Mantra AUM maak je contact met deze causale laag. En daarbij ook de causale trilling van jezelf. Door het denken zijn we gescheiden van die trilling. Door ons denken en door ons ego. Door met toewijding het AUM te zingen, wanneer je er zin in hebt. Kan je je ego en je gedachtes opheffen. Indrukwekkend niet?

Lees ook: Wat is een Yogi(ni)? Ontwikkel jezelf en wordt er één.

Een scherp geheugen

In Citta (geheugen) bevinden zich niet alleen de herinneringen van dit leven, maar ook van al je vorige levens. Ook bevindt zich daar de informatie van alles wat nog komen gaat. De trilling van Citta is namelijk veel hoger dan de trilling van ons gewoon bewustzijn. Dingen die hier nog niet zijn, zijn er daar al wel. Als je contact kunt maken met Citta en je stelt een vraag, dan zul je antwoord krijgen. De vraag moet wel heel duidelijk en heel oprecht zijn. Het moet een diepe wens van je zijn om het antwoord te krijgen. Wensen doe je namelijk vanuit je hart en het hart staat in contact met het causale lichaam waar Citta zich bevindt. Als je iets wilt weten, zal het niet werken, want willen is iets mentaal en het mentale is, juist de schil waar we doorheen moeten om in contact te komen met Citta.

Wist je dat?

Het mogelijk is om de klank in jezelf te horen? Door het luisteren ernaar hef je uiteindelijk het AUM op. Het geluid wordt naar gelang je ontwikkeling steeds subtieler en steeds vlakker. Interesse om hem te horen? Ontdek dan eerst het luisteren, het concentreren naar het eigen energiegeluid.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Bron: De Yoga Sutra’s van Patanjali volgens Ajita. Heb je er iets aan gehad? Heb je een aanvulling of een vraag? Ik lees het graag. Onderaan de pagina kan je reactie geven.

Namasté

Aan de slag met Raja Yoga!

Zin om direct thuis te beoefenen? Schrijf je in voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Kennismakingsgesprek!

Zou je kennis met mij willen maken? Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de training mogelijk.

Zie ook: 6 tips en redenen om te beginnen met Raja Yoga

yogaleraar alkmaar

Thijs Punt

Ik help jou wanneer je jezelf aangetrokken voelt tot persoonlijke ontwikkeling met Raja Yoga. Samen kunnen we deze eeuwenoude beproefde methode, een krachtige aanpak voor jou laten werken.