Wat is verlichting?

Wat is het en hoe breng je het in stand? Laten we beginnen. 

Het begin van de Verlichting.

Wat is dat? Het is eigenlijk het wakker maken van jouw Buddhi. Het ontdekken van je eigen Buddhi. Intellect. En iemand die helemaal ontwaakt is, die zijn Buddhi helemaal in harmonie heeft gebracht en volledig gebruikt, dat is een Buddha. Een ontwaakte. En wat is het wakker maken van de functie van Buddhi? Laten we het plat zeggen: om bij je gezond verstand te komen. Intellect /intellectuele vermogens die beginnen op te komen/je begint intelligent te worden.

Het hoogste stadium van Verlichting wordt langs zeven treden bereikt.

Er zijn 8 stappen in Yoga. De Verlichting wordt bereikt tijdens Samadhi. Dus, voor Samadhi zijn er 7 treden. Yama’s, Niyama’s, Asana’s, Pranayama, Pratyahara, Dharana en Dhyana. Dus, je beoefent deze als hulpmiddeltjes om je te verstevigen in de nieuwe toestand en nieuwe geboorte. En het brengt jou naar totale harmonie. Compleet licht. En dat is de oorspronkelijke Yoga. Daar gaat het om. Dit is pas echt interessant. Op je hoofd staan en je in een vreemde bocht draaien enz., tja, ok, het hoort erbij. Je doet het, en je snapt dat er iets gebeurt en zo. Er gaan heel wat jaartjes overheen vooraleer dat het zakt. Nou, dan neem je de tijd, en probeer je daar steeds mee bezig te zijn. En dan komt alles precies op zijn plek. En de realisaties ontstaan. Ook goed dat je bij elkaar komt? En met gelijkgezinden. Dat je contact houdt met elkaar. En dat je van gedachten wisselt. Dat je samen optrekt, en oefent.

Houden de 7 treden verband met de 7 Cakra’s?

Nee. Het heeft te maken met de 8 stappen van Yoga. Want in de 8ste stap krijg je de Verlichting. En dat is de Samadhi-stap. Maar om dat te bereiken, heb je dus de ladder nodig van de 7 andere stappen. Dat is de betekenis.

De boodschap is:

Het systeem van die 8 stappen is om je te brengen naar de Verlichting. Klaar. Het is net een ladder. Als je niet weet hoe je een ladder goed moet gebruiken, nou, dan krijg je problemen. Maar als je precies weet: ik moet hem zo zetten, en mijn voet op de eerste trap zetten, en dan de tweede, en vasthouden met mijn handen, en zo moet ik op de trap klimmen. Iemand toont je dat en doet het voor. Dan zul je die trap gebruiken. En op een niveau komen waar je anders, zonder trap, nooit zou zijn gekomen. Dat is typisch wat wij doen. De mens zal niet die niveaus bereiken die wij bereiken zonder dit hulpmiddel. Behalve als ze talent hebben van geboorte af. Maar je moet wel zorgen dat jouw ladder tegen de juiste muur staat. Zonde om boven te komen en dan te ontdekken dat jouw ladder tegen de verkeerde muur staat. Dan kom je boven en dan zie je een uithangbordje: Gesloten.

Van binnenuit

Dus, de Verlichting is eigenlijk de conditie van Sattva die zich installeert op deze manier. Een gloeilamp begint te gloeien, de draad van binnen – en verlicht de hele gloeilamp van binnenuit tot aan de rand. Maar wij hebben een omgekeerde gloeilamp. We beginnen aan de rand (het is eigenlijk altijd licht daar), maar het moet langzamerhand doordringen tot binnenin jezelf. En, theoretisch, als je dus beheersing hebt gekregen over al die verschillende lagen, je hebt kennis gemaakt met al die lagen en je kunt ze rustig krijgen dan laat je dat gewoon gebeuren en vermijd je elke beeldvorming, elke gedachtevorming, en meteen plonk! Je lichaam ondergaat het effect daarvan. En er is helemaal geen gedachtes over Atman en dat soort zaken. Helemaal geen getheoretiseer. Geen intellectuele aangelegenheid. Nee, want je bent het. Als je vanuit je lichaam werkt, vanuit jouw lager zelf, en je probeert dus iets te grijpen wat je niet heel goed begrijpt, dan zit je dus fout.

De kern is:

Atman, je ziel is altijd daar. Wat je moet doen is jouw Atman de kans geven om te werken. Hij pakt dan over. Maar jij moet geduld hebben. En het enige wat je kunt doen is: ophouden met doen, ophouden met denken. Dat is je plicht. Dan, eindelijk, zal je Atman in zijn stilte/in zijn harmonie, met zijn harmonie, zijn werk kunnen doen. En naarmate je meer kronkelig bent, hoe meer tijd Atman nodig heeft om in te werken. Hoe meer geduld je moet hebben. Vertrouw erop, Atman is perfect.

Terug naar huis

Men spreekt over de Verlichting die je bereikt, maar men zou eigenlijk moeten zeggen dat je vanzelf licht krijgt omdat je uit heimwee gedreven langzaam maar zeker terug naar je goddelijk huis gaat. Is dat moeilijk? Om terug naar huis te gaan? De Vader die daar op je zit te wachten. Je voelt zijn liefde. Je voelt de verwantschap. Je weet dat je zijn zoon bent. Ben je ooit naar huis/je ouderlijk huis gegaan? Na lange afwezigheid? Dat gaat vanzelf. Je hoeft helemaal niks te doen! En als je in lijn bent met alle energieën van het universum, dan heb je eigenlijk de voorwaarde ingevuld om Verlichting mee te maken. Want wat is de Verlichting anders dan eenvoudige harmonie? De uiting van jouw harmonie is licht. Niet alleen licht in gewicht, maar ook lichtgevend. Dus, gewaar zijn van de Werkelijkheid.

Hoe ervaar je verlichting?

Alleen wanneer je Zelf (totaal) het licht geworden bent en het licht dan niet meer ziet dan ben je het licht. En dan ben je Verlicht. Als iemand zegt, ik ben Verlicht, dan kun je er op deze manier achter komen of het werkelijk klopt. Want er is iets wat het licht zag en dat is dan Buddhi en dan ben je dus niet Verlicht. Je bent wel op weg naar Verlichting maar je moet nog veel doen om die totale éénheid te bereiken. En dit proberen wij met Nirasmita-, Nirvicara- en Nirananda Samadhi’s te bereiken. Waarnemer/waargenomen, dat laatste spanningsveld moet je laten verdwijnen. En dat doe je door je te laten opslorpen door dat object van jou waarneming. Door je te offeren aan het object van waarneming. Helemaal op te gaan in het object van waarneming. Je één te laten worden met dat Licht. Het is prima dat je het licht ziet maar daarna moet je dat Licht worden. En dan maak je niks meer mee en ben je in Nirbija Samadhi en kun je niets meer beschrijven. In het begin is dat heel vreemd. Je snapt er niets meer van. Boeddha die noemde dat de Leegte (Sunyatta) maar dat is ook niet correct want er is geen woord om dit te beschrijven. En mensen die dat in woorden kunnen neerzetten die bewijzen daarmee tegelijkertijd dat ze het niet zijn. Dus een werkelijke Verlichte herken je aan het feit dat hij gaat brabbelen omdat hij het niet kan uitleggen. Je kunt wel weten dat het iets speciaals moet zijn maar meer kun je niet uitleggen.

Hoe moeten we dat oplossen?

Je ziet wit licht, dus je bent heel ver/goed in jouw Samadhi, en je zegt: Goh, wat een mooi licht!, wat doe je dan om naar Verlichting te komen? Gewoon blijven waarnemen van dat wit licht, en doordat je het blijft waarnemen in alle rust waarneming is Sattva zal er automatisch een versmelting plaatsvinden. En plotseling zul je dat licht niet meer bewust zijn, want dan ben je het licht. Op dat moment zie je niks meer. Dan ben je in Nirbija Samadhi terecht gekomen.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Bron: Yoga Sutra’s van Patanjali volgens Ajita. Heb je er iets aan gehad? Vind je het leuk om je ervaringen hierin te delen? Heb je een aanvulling of een vraag? Ik lees het graag. Onderaan de pagina kan je reactie geven.

Namasté

Aan de slag!

Om praktisch te beginnen dan kun je jezelf inschrijven voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Kennismakingsgesprek!

Zou je kennis met mij willen maken? Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de training mogelijk.

Zie ook: 6 tips en redenen om te beginnen met Raja Yoga