Wat is Maya?

Het gebrek aan werkelijkheidsbesef heeft te maken met onwetendheid. Met Maya. Met onwetendheid over wat de grote werkelijkheid is. Het is niet eenvoudig domheid zoals we het noemen. Het gaat veel, veel verder. Het is gebrek aan wijsheid/gebrek aan inzicht van het leven. Je kunt er gewoon van op aan dat iedereen in onze wereld een gebrek aan werkelijkheidsbesef heeft. Iedereen leeft in Maya. Iedereen leeft in illusie. Wat is het en wat kan je er aan doen?

Toen Boeddha ontsnapte aan het paleis van zijn vader de Koning, hij was toen nog geen Boeddha, hij was nog Prins Siddharta, werd hij geconfronteerd, voor het eerst, met het leven zoals hij echt is. Dat is een schok geweest voor die man, want hij was heel beschermd opgegroeid. Had nooit ellende meegemaakt. Zijn vader behoedde hem daarvoor tot en met. En wat zag hij in de wereld? Leed. Hij zag mensen huilen. Hij zag mensen die ziek waren. Hij zag iemand die doodging, of die dood was. Het is verschrikkelijk. Als we om ons heen kijken, dan hebben we een hoop mogelijkheden om ellende om ons heen te zien. Je hoeft er alleen maar je krant voor open te slaan.

Dus, we leven in Maya. In illusie.

We leven in een wereld waar een schijn is van harmonie, een schijn van functioneren, een schijn van leven, een schijn van activiteit, een schijn van zingeving. Weten de mensen echt waar het om gaat? Nee! Alles zit in een sluier. De ellende blijft gewoon welig tieren. Dat is onze situatie.

Onthechten

Uiteindelijk zul je moeten onthechten van alles wat een vorm heeft. Vorm wordt tot stand gebracht door de 3 Guna’s. Dat kunnen mentale vormen zijn. Dat kunnen gevoelens zijn, ook vormen. Dat kunnen stemmingen zijn, dat zijn allemaal vormen. Allemaal illusie. Allemaal spielerei die de grote werkelijkheid verdoezelt. En hierachter zit natuurlijk het woordje – Paravairagya – opperste ongehechtheid, die je rechtstreeks naar de Ziel, Purusha, zal brengen. En als je het ontmoet (daar komt), als het plotseling boven komt, dan probeer je ook daarmee te spelen. En dan zul je merken dat het hanteerbaar wordt. Met alles spelen. Het leven is een speeltuin.

Overgave

Maar we hebben de neiging als gewone mensen om de essentie te vergeten waar het allemaal uit voortkomt, en te kijken naar de afwijkingen en disharmoniëren. De voorvallen, de gebeurtenissen. En daar al onze aandacht aan te schenken. Nee, je moet een gebeurtenis zien binnen het kader van oorzaak en gevolg, in een rijtje van stromingen. Dat is overgave. Op deze manier de zaken bekijken, is gewoon aanvoelen: Hé, dit zal zo gebeuren. Je schrikt er niet eens meer van dat dingen optreden. Want je voelt het aan. Je bent inge-tuned op het Goddelijke/het totale/het universum. Je stroomt mee. En je hebt helemaal geen problemen meer. Want het is zo vanzelfsprekend, zo normaal geworden, dit. Je snapt alleen niet hoe andere mensen zich kunnen laten strikken in de illusie/materie/emoties/gedachten.

Ontwikkeling

En dat is dus de magie van Yoga. Je onttrekt je, dat is het transcenderen, van de vormwereld/de illusie. En hoe meer je die dualiteit vermindert door beoefening van Yoga, tot in de stof – Asana -, hoe meer je voelt wat belangrijk is. Wat essentieel is. En je groei wordt daardoor versneld.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Bron: De Yoga Sutra’s van Patanjali volgens Ajita. Heb je een beter begrip en gevoel wat het woord Maya betekend? Heb je een aanvulling of vragen hierover, ik lees ze graag. Onderaan de pagina kan je reactie geven.

Namast??

Aan de slag met Raja Yoga!

Zin om direct thuis te beoefenen? Schrijf je in voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Kennismakingsgesprek!

Zou je kennis met mij willen maken? Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de training mogelijk.

Zie ook: 6 tips en redenen om te beginnen met Raja Yoga