Ik ervaar veel angst

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.29.3″][et_pb_row _builder_version=”3.29.3″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.29.3″][et_pb_text _builder_version=”3.29.3″ custom_padding=”||15px|||”]

Angst is het gevolg van breuken in jouw energietrilling. Geweld. Opgelopen in je leven. Jouw bewustzijn merkt dat op en geeft een signaal door: Hé, ik heb geen controle meer. Een signaal van geen controle hebben over je zelf, dat noemen we angst. Dat begint met twijfel, met onzekerheid, met lichte vrees, en dat kan uiteindelijk uitmonden in vreselijke paniek. Allemaal hetzelfde.

Het is het resultaat van voorafgaande Klesha”s (bezoekingen) die niet aangepakt zijn. Dus, je hebt je leven geleid in haat, in gehechtheid, in egoïsme en in onwetendheid. Je hebt steeds meer dingen gebroken in jou, en daardoor ben je angstig geworden. Onze maatschappij wordt alom overheerst door angst. Vandaar dat de verzekeringsmaatschappijen zoveel goede zaken doen. Ofwel pas je de filosofie van de Klesha’s toe, ofwel je neem een extra verzekering.

Dat heeft dus betrekking op allerlei angsten?

Alle soorten angsten. Maar we noemen het dus angst voor de dood, omdat die de meest indrukwekkende is. Veel mensen zeggen: Nou, ik ben niet angstig. Nou stap in een vliegtuig neem een parachute mee en dan weet je het voor jezelf. Het is wel interessant: op deze wijze uitdagingen aangaan kan jouw leven een opeenvolging van mogelijkheden worden om te groeien. Dus, respecteer de signalen. Zie je, dat is het spel. Dus, je weet waar je aan moet werken door te kijken naar waar je bang voor bent. Kijk, kijk, wat zijn de signalen? En je gaat daarop in. Niet forceren. Zacht. En dan kan je de trukendoos van de Yoga oefeningen erbij pakken om je te helpen.

Zoek problemen op

Precies. Dan kun je de breuken lassen. Dus dat moet je zoeken. Er is niks fouts en niks goeds. Er is alleen maar harmonie. Probeer harmonie te krijgen in alle onderdelen van jouw wezen. En dat bereik je dus niet door er met een grote boog omheen te gaan.

Is doodsangst de ultieme gehechtheid (aan het leven)?

Het is niet de ultieme gehechtheid, maar het is een ultiem stadium van kans op ellende. Als je bang bent (welke vorm dan ook), dan heb je ook alle voorafgaande Klesha’s in jou. Dus, je kunt ervan op aan dat je het moeilijk zult hebben in het leven. Iemand die zich kan bevrijden van angst heeft nog wel te maken met de vier vorige oorzaken van ellende, maar heeft minder ellende. En zo ga je langzamerhand afbouwen. Dan ben je gewoon niet meer bang, maar wie kan zeggen dat ie niet bang is?

Maar ik denk toch dat sommige mensen banger zijn voor de dood dan anderen

Ja, maar het is niet alleen angst voor de dood. Het is alle soorten angst.

Je kan toch ook angst hebben om te leven?

Je hebt alle mogelijk soorten angsten. Ten aanzien van objecten, mensen, situaties, ten opzichten van jezelf.

Vaak heb je angst omdat je gehecht bent aan iets/iemand

Angst heeft te maken met de voorgaande/is een resultaat van de voorgaande Klesha’s. Het is dus niet een of/of situatie. Het consolideert zich allemaal. Het stapelt zich op. Dus, als je bij angst terecht bent gekomen, dan heb je ze allemaal. En het gekke is: naarmate je meer naar beneden gaat met de Klesha’s, heb je meer Tamas (verdichting).

Iemand die depressief is, zit in Tamas, en heeft daarom ook veel angst(en)?

Als je begrijpt dat het hele proces eigenlijk een werveling naar beneden is/een samentrekking/een Tamas-verschijnsel, dan weet je ook meteen waarom alle Rajasoefeningen (uitzetting) zo interessant zijn. En waarom de hele Yoga-aanpak Raja Yoga (Raja is ook Rajas) ideaal is om dit teniet te doen. Rechtstreekse aanpak. De hele zaak/je hele wezen gaat in de steigers, en wordt weer opgetrokken. En het is zo sterk dat je, wie je ook bent, in wat voor toestand je ook verkeert, hoe hachelijk het ook is, eruit kunt worden getrokken. Je hebt voor jezelf geen verzekering meer nodig.

 

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Bron: Yoga Sutra’s van Patanjali volgens Ajita. Heb je er iets aan gehad? Vind je het leuk om je ervaringen hierin te delen? Heb je een aanvulling of een vraag? Ik lees het graag. Onderaan de pagina kan je reactie geven.

Namasté

Aan de slag!

Om praktisch te beginnen dan kun je jezelf inschrijven voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Kennismakingsgesprek!

Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de??training mogelijk.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Related Articles