Luisteren naar mijn hart hoe doe ik dat?

De stem van het hart laat zich voelen als een klik. Het is eigenlijk Buddhi (je intellect) die dit doet. Maar die weerspiegelt zich in het hart. Dus in de praktijk komt het neer op leren luisteren naar je hart. En op een gegeven moment zal het echt een heel duidelijk stemmetje worden. We noemen dat geweten. Die zal jou vertellen: het is goed; het is niet goed.

In het begin is het niet gemakkelijk

Je hebt iets en je benadert het met je verstand, want je bent gewend iets met je verstand te benaderen, prima, maar neem even de tijd om te luisteren naar wat je hart erover zegt. En als je niks hoort, dan doe je niks. Dan wacht je. Dan schakel je het denken uit.

Dat is de functie van meditatie, om je het klikken te leren

OK, het is stil wat zegt dan mijn hart over dit onderwerp/deze propositie/deze persoon/dit probleem? En in de stilte die je gemaakt hebt, zal plotseling iets borrelen. Plotseling heb je een gevoel/heb je zelfs een stemmetje. Je geweten zegt: Dit moet je niet doen, of je moet het zo aanpakken. Of je krijgt een droom. Dikwijls spreekt het hart via dromen. In de vroege ochtenduren. Omdat je toch meestal vol sluiers zitten, en er niet doorheen te komen is, behalve wanneer je heel goed uitgerust bent. s Ochtends vroeg, als je in harmonie bent en eigenlijk geen extra energie meer nodig hebt. Klaar om wakker te worden, maar nog net niet wakker. Dan komt het bij jou binnen. Dan zeg je: Oh, ik heb zo een opmerkelijke droom gehad! Poging van Citta (geheugen) om via symbolen, veelal, iets duidelijk te maken. En dat is Sandhya Bhasa. De taal van de dageraad.

Hoe kun je weten waar dat gevoel precies vandaan komt?

Je kunt scannen als je geen antwoord vindt. Dan zijn er een aantal hele leuke trucjes. Je kunt gewoon geografisch scannen in welke richting voel ik iets? Je zult zien dat één van die richtingen meer klikt dan de andere. Dan weet je: het zal ergens in die richting moeten gebeuren. En dan kun je een 2de toets maken: hoe ver? 5 km? 10 km? 20 km? Plotseling voel je op één van die afstanden wederom een klik. Zuidoostelijke richting, 70 km van hier, wat is daar dan? Dan ga je op de kaart kijken.

Zoals om in een bibliotheek te staan en een boek te pakken met het gevoel van: dit boek moet ik lezen?

Dat is het.

In de wereld gaan scannen

Gewoon je zintuigen laten dwalen over de objecten/mensen. En kijken wat het effect is op jou. En als er geen effect is, dan laat je het gewoon. Dan is het niks voor jou. Maar her en der zul je merken dat er toch mensen/situaties/auto´s/objecten, noem maar op, zijn die zullen reageren. Rechtstreekse kennis is eigenlijk de herkenning.

Maar nu is het de vraag:

Is dit nu wel zo? Is het inderdaad zo interessant voor mij om dat op die manier te doen? Ga scannen! Je wilt een auto. Nou, scan! Hoe kun je dan scannen? Nou, ga op internet en klik op alle mogelijke soorten automerken, en voel. Begin met nationaliteiten van auto’s. Daar moet je al een klik hebben. Als je nationaliteit hebt, dan heb je al een grote selectie. Dan ga je op de verschillende merken van een nationaliteit klikken. Dan weet je het heel snel. Het kan ook een lichte klik zijn. Dat het voor jou niet zo belangrijk is dan is het een lichte klik. Maar als het een zware Samskara is in jou, dan zal de klik groot zijn.

En als je zou besluiten om die klik te negeren?

Oh, dan ben je een dief. Dan ben je oneerlijk. Dan ga je verder weg van je Dharma. Ja, dan krijg je een zinloos leven.

En als ik blijf twijfelen?

Dat is het denken. Daar moet je voor opletten. Dan ga je twijfelen. Bij dit soort zaken is het heel simpel: niet denken, niet twijfelen, meteen een klik, hup, actie, die kant op. Er zijn geen alternatieven. Je moet niet proberen te evalueren. Je gaat gewoon. En achteraf, als het gebeurt is, als je het gedaan hebt, dan ben je vrij om te evalueren, maar je moet eerst gaan.

Hoe weet ik zeker dat het een klik is en geen begeerte?

Dat kan ook gebeuren. Dat je de begeerte verward hebt met een klik. Maar de begeerte is in je buik en de klik is bij je borst. Als je te snel bent/als je niet goed oplet, dan kan het gebeuren. Dan betaal je de factuur. En je probeert volgende keer niet meer die fout te begaan dat is alles.

En als ik in de problemen kom door die klik?

Dat kan ook. Dat je een klik krijgt die jou in de problemen brengt. Het zijn soms helemaal niet van die leuke dingen. Maar achteraf bekeken goed voor jou.

Het helpt jou om inzicht te krijgen en dingen beter te begrijpen?

In eerste instantie leerde je te functioneren op het niveau van de Samskara’s/naar de kern toe te gaan. En daarna leer je in de kern te blijven/leer je bij de Samskara’s zelf te blijven. Niet om daar naartoe te gaan, maar daar te blijven. Want je ziet/leest alles, in iedereen, door hun Karma te scannen. Niet meer hun gedachten te lezen. Dat interesseert je niet meer. Wat is de potentie van die persoon? Wat zit erin? Wat eruit komt, is een andere zaak, maar wat zit erin? Tijdens die oefening, moet je leren af te gaan op die klikken/op die herkenningen. Dat dat het belangrijkste wordt in jouw manier van functioneren. Dat je niet alleen heel snel naar de kern toe kan gaan bij een gesprek met iemand, maar dat je dan verder kunt gaan, en die persoon helemaal kunt doorzien. Je bent al op het niveau van de Samskara’s, nou, lees dan de rest van de Samskara’s ook. Dan zeg je: Nou, toffe peer … lijkt nergens op … maar hij is toch een toffe peer … laat ik maar zijn boeventronie voor lief aannemen … en voor de rest is het een fantastische vent. Dus je krijgt mensenkennis.

Je zou eventueel ook terug kunnen kijken

Dat is alleen een middel om jou dus bij de Samskara’s te houden. In jouw vorige levens proberen inzicht te krijgen, is een trucje je gebruikt je ego (dat interesseert iedereen) om daar standvastigheid te krijgen/te leren met die klikken te werken. Jouw klikken, om mee te beginnen, en later de klikken die je hebt met alles en iedereen. Snap je? Je kunt dat makkelijk één keer hebben dat heeft iedereen, maar niemand beseft hoe belangrijk zo’n moment van klikken is. Dat is de oefening hier. Dit is zo fundamenteel belangrijk voor je verdere ontwikkeling. Het is hier dat je de overwinning kunt behalen, en je kunt installeren met je bewustzijn op hoger niveau. En als je dat ook nog eens betrekt met de andere werelden, dan krijg je relativering tussen de 3 werelden (grof, subtiel en causaal), en voldoende ervaring op een gegeven moment dat je kunt zeggen: Ik heb het allemaal gezien. Al die 3 werelden heb ik door. Dat interesseert me helemaal niet meer. Wat mij interesseert is wat er boven de 3 werelden zit? Dan ben je klaar/geslaagd. Dan ga je naar de Verlichting toe.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Bron: Yoga Sutra’s van Patanjali volgens Ajita. Heb je er iets aan gehad? Vind je het leuk om je ervaringen hierin te delen? Heb je een aanvulling of een vraag? Ik lees het graag. Onderaan de pagina kan je reactie geven.

Namasté

Aan de slag!

Om praktisch te beginnen dan kun je jezelf inschrijven voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Kennismakingsgesprek!

Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de training mogelijk.

Related Articles

2 augustus 2017

Wat is een Yogi(ni)?

22 oktober 2018

Wat is meditatie?