Ik voel me gevangen

De oorzaak daarvan zijn je gedachtes. Deze veroorzaken verdichting (Tamas) in jou. Je bewustzijn wordt minder, je verliest het overzicht, je bent steeds minder jezelf en zolang je met begeerten bezig bent, en met hebzucht, zal je die gevangenis alleen maar groter maken. Daarom moet je zoveel mogelijk proberen van die gedachtes af te komen, en de intuïtie die erachter zit, aan spreken. Daarom leer je in de Raja Yogavorm meditatie (Dhyana), om dat te kunnen doen.

Dus, leg je toe op meditatie. Ontdek de weg naar je intuïtie. Dat je te alle tijden je intuïtie kunt gebruiken. En los kunt komen van je onwillekeurige gedachtecircus. De ene gedachte is nog slechter dan de andere. Nog niet op gelet? Gedachten hebben een kracht op zich. En die tiranniseren jou gewoon. Die laten jou dingen doen en zeggen waar je eigenlijk helemaal niet achter staat met je hart. Gedachten moeten daarom onder het gezag van de intuitie werken. Jouw gevoel moet het belangrijkste zijn. Daarmee moet je bezig zijn. De beoefening daarvan heet contemplatie.

Geniet van wat er is

Zonder dat het voor jou een plicht en een dwang wordt. Test eens voor jezelf uit dat het mogelijk is ook te genieten van een film zonder al die dingen. Alle lichten uit, en alleen jouw televisie aan. Nog beter: dat je ook kunt genieten door alles uit te doen. En daar in het pikkedonker in jouw woonkamer te zitten. Zonder muziek. Doe eens. En kijk eens uit het raam. En plotseling zeg je: Goh! Allemachtig! Moet je kijken! Ik heb die maan nog nooit zo mooi gezien!

Voel je in je eigen huis geregeld als in een gevangenis? Hoe kan dat nou? Je hebt toch alle comfort? Het is omdat je het aangenaam vind. Dat aangename gevoel beperkt je leven. Het zorgt ervoor dat je de totaliteit van het leven niet meer ziet. En dat accepteer je niet meer. Dus, leef in je huis, alsof je in een hotel bent.

Dus het gevaar ligt in de comfort zone

Ja, een hele uitdagende transitie. Als je het niet doet, ook goed hé. Meeste mensen horen dit aan en gaan dan op hun normale manier verder, maar je zult merken dat het leven in beperking zal leiden tot uitzichtloosheid. Het is gewoon een spel. Wees jezelf, ga niet in een gevangenis leven! Laat je niet pakken! Door niks! Door niemand!

Maar dat zijn toch allemaal breuken die je maakt?

Nee, de enige breuk die er is, is de gevangenis. De gevangenis van vooropgezette gedachten en dat soort zaken. Voel je vrij! Leef! De wereld is voor jou. Allemaal een speeltuin voor jou, probeer van alles. En af en toe zul je tegen de lamp lopen en zul je fouten begaan. Dan zeg je: Oh ja, het is waar! Nou, even bijsturen …

Het is belangrijk dat je alles kent, en alles kunt

Anders heeft iets/iemand anders controle over je. En hier zie je eigenlijk de reden waarom je streeft in Yoga naar alwetendheid en almacht: dat is gewoon om helemaal uit de gevangenis van onwetendheid te komen. Om vrij te zijn. Dus, je schept hiermee de conditie van Bevrijding. Als je alles ziet/alles begrijpt, en je hebt er invloed op naar believen, dan is er niks meer wat jou de wet kan lezen. En dat is typisch voor een Yogi die luistert naar geen enkele wet meer. De wetten van het Goddelijke, dat zijn toch wel belangrijke dingen/richtlijnen voor hem, maar zelfs die wetten zijn op het eind niet meer belangrijk.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Bron: De Yoga Sutra’s van Patanjali volgens Ajita. Heb je er iets aan gehad? Heb je een aanvulling of een vraag? Ik lees het graag. Onderaan de pagina kan je reactie geven.

Namasté

Aan de slag met Raja Yoga!

Zin om direct thuis te beoefenen? Schrijf je in voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Kennismakingsgesprek!

Zou je kennis met mij willen maken? Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de training mogelijk.

Related Articles

2 augustus 2017

Wat is een Yogi(ni)?

22 oktober 2018

Wat is meditatie?