Hoe laat ik mijn wensen uitkomen?

Als je zoals een gewone mens de methode van doelstelling hanteert, kun je ervan uitgaan dat je het nooit zal bereiken. Omdat doelstelling inhoudt dat je een spanningsveld opbouwt. Kenner, gekende, het kennen. En zo lang dat je vasthoudt aan een doel, zul je dat doel nooit bereiken. Want het spanningsveld verhindert je om dat te verwezenlijken wat je eigenlijk voor ogen hebt. Om een doel te bereiken, is het beter dat je een wens uit, een richting kiest, en dan vooral bezig blijft met loslaten. En laten gaan. En je merkt tot je grote verwondering op dat je op weg bent naar dat doel. Het gebeurt vanzelf.

En de mensen die na hard werken hun doel bereiken?

Ja, maar ze zijn compleet uitgeput. Gespannen, gestrest. Ze hebben het misschien gehaald, maar tegen welke prijs? Dat is niet leuk. Niet efficiënt. Op dat moment zijn ze niet meer in staat om een nieuwe doelstelling te maken. En de methode van een doelstelling nemen heeft hen uitgeput. Terwijl je fris en vrolijk aan kan komen. Dat is de Yoga-, de Ayurveda-methode. Je komt aan, en je bent meteen in staat, bij aankomst, om een nieuwe doel te nemen en opnieuw te vertrekken. Geen pauze. Geen vakantie. Alles gaat door. Een uithoudingsvermogen vanjewelste.

Wensen doe je vanuit je hart

Het hart staat in contact met het causale lichaam waar Citta (geheugen) zich bevindt. Als je contact kunt maken met Citta en je stelt een vraag, dan zul je antwoord krijgen. De vraag moet wel heel duidelijk en heel oprecht zijn. Het moet een diepe wens van je zijn om het antwoord te krijgen. Als je echter iets wilt weten, zal het niet werken, want willen is iets mentaal en het mentale is, juist de schil waar we doorheen moeten om in contact te komen met Citta. Je vraag moet dan iets worden als: “Ik wens zo graag te weten waarom ik zo en zo reageer. Wat is dat toch?” En ineens weet je het. Let op wat je wenst, want alle echte en oprechte wensen komen uit. Het is vaak alleen een kwestie van tijd. Als een wens niet uitkomt betekent het dat je wil of je ego spelbreker is… Wens een huis of ander werk vanuit de diepte van je hart. Dan zal het komen, vroeg of laat.

In yogajargon

De boom van de wens (Kalpa Taru Cakra) bevindt zich in de hartstreek (Anahata Cakra) en is het weerspiegelingspunt van je kruincentrum (Sahasrara Cakra). Een Yogi gebruikt dit punt om wensen uit te spreken en werkelijkheid te laten worden. Het koppelen van deze twee met elkaar, door vrijmaking van obstakels ertussen door succesvolle yogabeoefening, resulteert meestal in een open gaan van Kalpa Taru Cakra eerst, waarna Anahata Cakra ook ontbrandt.

Hoe werkt dat?

Je intellect of onderscheidingsvermogen (Buddhi) heeft een onrechtstreekse relatie met Anahata Cakra (hart centrum). Door weerspiegeling van de werking van Sahasrara Cakra (kruin centrum) in Kalpa Taru Cakra (centrum van de boom van de wens) kan een beslissing van Buddhi gevoeld worden in het hart. We zeggen dan: ‘Dat voelt goed, dat doe ik’. En omgekeerd wanneer Kalpa Taru Cakra weerspiegelt in Sahasrara Cakra omdat je een intense wens geuit hebt, zal Buddhi het energiepatroon van je wens opnemen en vergelijken met de voorhanden zijnde indrukken (Samskara’s) van Citta (geheugen) in jezelf of eventueel in Samasti Citta (kosmisch geheugen). Zo komen uiteindelijk je wensen altijd uit.

Nu in Jip en Janneke taal?

Wanneer je vol bent van iets en dat uitdraagt, gaat alles heel makkelijk toch? Je bent zeker van jezelf, je hebt kracht, uithoudingsvermogen en inspiratie. Naar je lichaam hoef je niet om te kijken, die volgt wel. Je gedachten en je woorden komen als vanzelf. Eigenlijk hoef je helemaal niets te doen. Alles gebeurt gewoon. Er is alleen eenheid en alles schikt zich automatisch naar jouw wensen.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Bron:  Yoga Sutra’s van Patanjali volgens Ajita. Heb je er iets aan gehad? Vind je het leuk om je ervaringen hierin te delen? Heb je een aanvulling of een vraag? Ik lees het graag. Onderaan de pagina kan je reactie geven.

Namasté

Aan de slag!

Om praktisch te beginnen dan kun je jezelf inschrijven voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!

Kennismakingsgesprek!

Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de training mogelijk.

Related Articles

2 augustus 2017

Wat is een Yogi(ni)?

3 oktober 2019

Ik voel me gevangen