Hoe kun je meer innerlijke rust ervaren?

Door je niet meer met onnodige dingen bezig te houden, zal je innerlijke rust steeds groter worden. We zijn erg afhankelijk geworden van luxe. Winkels vol goederen, een huis met gas, water en elektriciteit: we kunnen niet meer zonder. Natuurlijk heeft de mens deze dingen ontwikkeld in de loop der jaren, en het is goed om er gebruik van te maken. Als je je constant bezig zou moeten houden met het vinden van voedsel en een plaats om te slapen, zou er weinig tijd overblijven om aandacht te besteden aan je ontwikkeling. Het is dus prima om van deze zaken gebruik te maken, maar laat je er niet door beheersen. De materie is er voor jou; jij bent er niet voor de materie. Laat je dus niet opslurpen door de materie en gebruik alleen wat je echt nodig hebt.

Minder gedachten, meer rust

Wanneer je alles waarmee je je bezighoudt reduceert, zul je vanzelf ook minder gedachten hebben. Het wordt stil in je, en de kracht van je ziel krijgt de kans om door te dringen. Dat is het resultaat van soberheid. Het opent de deur naar de grote werkelijkheid, naar innerlijk leven en rust. Probeer daarom zo weinig mogelijk gedachten en emoties te hebben die je verstoren. Gedachten die te maken hebben met hebzucht, gehechtheid of hoogmoed leiden je af van wat belangrijk is. Emoties zoals boosheid of drift brengen je uit balans. Schuif ze van je af.

Gedachten over beledigingen, verlies, beschuldigingen en verwijten kunnen je uit je rust halen. Gedachten over geweld, valsheid of oneerlijkheid blijven je storen. Laat je er niet door meeslepen. Je hoeft ze niet te onderdrukken, maar leer ze observeren zonder erin mee te gaan.

Innerlijke rust bij veranderingen

Blijf rustig, zelfs als alles om je heen verandert. Bijvoorbeeld: mensen die grote gebeurtenissen hebben meegemaakt, zoals een ruimtereis of een oorlog, dragen daar vaak langdurig de gevolgen van. Dit kan hen uit balans brengen. Ook in ons dagelijks leven worden we soms onverwacht geconfronteerd met herinneringen of situaties uit het verleden. Bijvoorbeeld wanneer je op straat iemand tegenkomt van vroeger, en allerlei oude emoties en gedachten naar boven komen. Dit is een moment om bewust bij te sturen en niet te worden meegesleept. Eigenlijk zijn dat de Klesha’s.

Wees alert en blijf bij jezelf. Je kunt veranderingen niet voorkomen, maar je kunt wel leren er mee om te gaan zonder je innerlijke rust te verliezen. Door aandachtig te blijven en vanuit je kern te reageren, houd je de controle over je eigen balans.

Blijf bij je kern

Hoe blijf je bij je kern? Zoek in moeilijke situaties naar het causale element. Bijvoorbeeld tijdens een samenzijn met je moeder: focus op de liefde die je voor haar voelt en die zij voor jou voelt, en niet op oude verhalen of situaties die je uit balans kunnen halen. Dit geldt ook in andere situaties. Richt je op de positieve emoties zoals liefde, vreugde en vrede. Deze helpen je om rust te vinden en bij jezelf te blijven.

Minder begeerte, meer tevredenheid

Langzamerhand minder begeerte toelaten in je leven helpt je om innerlijke rust te ervaren. Dit betekent dat je niet teleurgesteld bent als je minder krijgt dan verwacht, en ook niet overmatig opgetogen als je meer krijgt. Hierdoor zul je tevreden zijn en rust vinden. Het geluk dat je zoekt, ligt niet buiten jezelf. Het bevredigen van begeerten geeft slechts een tijdelijk gevoel van tevredenheid. Het echte, eeuwige geluk ligt in jezelf, in je hart.

Tevredenheid is de sleutel om de deur naar echt geluk te openen. Door je te richten op wat je al hebt, zul je merken dat je steeds meer rust en harmonie ervaart.

Oefen en blijf oefenen

Oefening is de weg naar innerlijke rust. Door herhaaldelijk te werken aan het verminderen van afleidingen, begeerten en storende emoties, zul je merken dat de dingen in het leven je minder raken. Je vindt plezier in de waardevolle dingen: innerlijke rust, harmonie, en een verbeterde balans. Deze rust straal je ook uit naar je omgeving. Wat kun je betekenen voor anderen? Hoe kun je bijdragen aan het geluk en de rust van de mensen om je heen?

Met oefening verplaats je je verlangens naar een spiritueler niveau. Uiteindelijk zul je ervaren dat innerlijke rust niet alleen mogelijk is, maar dat het een natuurlijke staat van zijn is.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel.

Bron: Yoga Sutra’s van Patanjali volgens Ajita.

Namasté

Kennismakingsgesprek!

Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de opleiding mogelijk of schrijf je in voor de introductiecursus.

Thijs Punt

Mijn eerste les in 2007 was als een gevoel van thuis komen. Nu jaren later is dit gevoel alleen maar sterker geworden. Voel jij een klik met deze eeuwenoude beproefde yogavorm? Gebruik mij op je ontwikkelingspad.

Schrijf je vandaag nog in en begin jouw reis naar innerlijke rust.