Onderzoekers en wetenschappers kunnen niets vertellen over de auteur Patanjali. Men weet alleen dat ie Patanjali heette, waar ie vandaan kwam of ie een vrouw of een man was, men heeft geen idee. Wat men wel weet, is dat in de Sutra’s die ie geschreven heeft de basis is van de hele Yoga wetenschap.
Fundament van Yoga
We kunnen ons alleen maar verwonderen over de genialiteit van dit vrij kort geschrift, dat slechts uit 195 Sutra’s, zeg maar verzen bestaat, cryptische verzen of formules als het ware. Vreemd genoeg worden in deze verzen slechts zo’n 500 verschillende Sanskriet woorden gebruikt. Dat is typisch voor Yoga: de zaken vertellen met een minimum aan woorden. De Sutra’s zijn zeer bondig qua structuur, heel kort. En dat maakt ze dikwijls ontzettend moeilijk te begrijpen. Daarom zijn er zoveel verschillende interpretaties van. Daarnaast zijn er talloze pogingen geweest om Yoga op een andere manier dan via de Sutra’s te verklaren, maar geen enkele heeft echt veel succes gehad. Vandaar dat de Sutra’s van Patanjali nog steeds als het fundament van Yoga gezien wordt over de hele wereld.
Herkomst
Of dit nou het eerste Yoga geschrift is geweest in de geschiedenis? Waarschijnlijk niet, maar het lijkt te kloppen met andere heel oude geschriften. De Hatha Yoga Pradipika van Svatmarama daartegenover is duidelijk van een latere tijd. De Sutra’s zijn ergens voor Christus, waarschijnlijk, geschreven. Ze werden eertijds door de Yoga beoefenaars neergeschreven op een palmblad, welke dan opgerold werd, voorzien van een touwtje eromheen, en op de rug gedragen. Dat was hun belangrijkste bezit. In het British Museum in Londen kun je daar nog steeds een exemplaar van bewonderen. Die 195 Sutra’s werden in de Yogascholen van die tijd van buiten geleerd. En het was dan ook helemaal normaal dat de leerlingen ze konden opdreunen. Waarschijnlijk zijn de Sutra’s geheugensteuntjes, die vooral bestemd waren om de leraar te helpen, als een rode draad voor zijn lessen. Hij en zijn leerlingen gebruikten die als een soort compendium, een herinnering van: oh ja, dat was het ook alweer!
Gebruik een Sutra als Mantra
Ze hebben een magische waarde bovendien en kunnen als Mantra’s gebruikt worden omdat ze informatie los maken uit het boven of onderbewustzijn. Dat is moeilijk uit te leggen, maar neem bijvoorbeeld het boek met de Sutra’s erin ter hand, sla het open, lees een Sutra, laat deze even doordringen, en meteen roept dat bepaalde dingen op. Ze hebben een soort voorspellende kracht, of een verklarende kracht: Als je op een gegeven moment niet weet wat je met je leven aan moet, of bepaalde vraagstukken treden op, sla je het boek dan open, op een willekeurige bladzijde, en je zult zien, het antwoord staat er gewoon.
De weg van Patanjali is een Tantrische weg.
Het gebruikt de dualiteit. Zoals de Hatha Yoga Pradipika (Svatmarama) ook. Dat is typisch Tantrisch. Het accepteert dus de problematiek van de wereld, en maakt daar gewoon het beste van. 95% van de Yoga-beoefening in deze wereld is gebaseerd op het idee van de Vedanta. De Vedanta zegt: je beleeft de eenheid kort gezegd en klaar. We kijken naar de waarnemer en hup, de hemel in en we zijn er meteen. Ze gebruiken de weg van Patanjali amper. Het gevaar van verbeelding is zo groot. En dan heb ik het over de ziekte binnen de Yoga-wereld. Verbeelding. ‘Oh kijk, ik kan goed praten en filosoferen over de eenheid en zo (Advaita), en omdat ik het zo goed kan uitleggen, zou ik het moeten zijn’. Maar ze vergeten erbij dat ze eigenlijk steeds bezig zijn met denken. Dat het gedachten zijn, die heel mooi geconstrueerd zijn. En met gedachten kun je dus alles goedpraten. Da’s niet moeilijk. Maar beleven van de eenheid/beleven van Atman, dat heeft Boeddha ook aangehaald. Hij baalde van die gasten met de Vedanta. Hij zei: Anatta, Anatta, Anatta. Ofwel Pali voor: Er is geen Atman, er is geen Atman, er is geen Atman. Oplossing om Atman te vinden, bedoelde hij, is gewoon niet met Atman bezig te zijn. Want zolang je ermee bezig bent, heb je verbeelding. Dus, daarmee, met die ene uitspraak, heeft hij de hele toenmalige wereld van Yoga van de kaart geveegd. En hij heeft daarin heel veel succes gehad. Heel veel volgelingen. En terecht. Laatste grootste Yogi.
De acht stappen van Patanjali als keurmerk
Het doel in de yogalessen moet er zijn – de Bevrijding – en de 8 stappen moeten er zijn. Je kunt Karma Yoga naar voren brengen, of Bhakti Yoga of Tantra Yoga of Kundalini Yoga of noem maar op, maar steeds moet het de 8 stappen van Patanjali inhouden. Als dat niet het geval is, dan is dat geen Yoga. En dat is dan ook een standaard die thans door de Internationale Yoga Federatie gehanteerd wordt. En voor de rest … tja, iedereen heeft zijn eigen interpretatie, hoe dat hij dat bekijkt/uitvoert. Binnen dat kader heb je alle vrijheid. Je wordt alleen maar afgerekend op je resultaten. Als er niemand in je school ooit enig niveau bereikt, tja, dan kun je jezelf afvragen of je goede scholing hebt gehad. Dus, een goede Yogaschool herkent men aan het aantal mensen die de Verlichting/Bevrijding hebben bereikt.
Lees ook: Hoe herken ik een goede Yoga leraar(es)?
De Sutra’s van Patanjali bevatten slechts 4 hoofdstukken!
1ste: Samadhi pada
2de: Sadhana pada
3de: Vibhuti pada
4de: Kaivalya pada
– 1ste hoofdstuk – Samadhi Pada – deel dat gaat over Samadhi definitie van Samadhi.
– 2de hoofdstuk – Sadhana Pada – hoe kom ik tot Yoga? Sadhana = beoefening. Wat is de scholing die nodig is om te komen tot Samadhi? En dat zijn dan 7 stappen, die eindigen in de 8ste stap.
– 3de hoofdstuk – Vibhuti Pada – deel dat gaat over paranormale vermogens. Daar legt hij concentratie, meditatie en contemplatie uit, en Samyama (combinatie van deze 3) waaruit, als je het goed doet, fantastische vermogens ontstaan, die bekend staan in Yoga/het Christendom als wonderen.
– 4de hoofdstuk sluit ie af met het stuk over Kaivalya of de Bevrijding
Dan zijn we hiermee aan het einde gekomen van dit artikel. Bron: De Yoga Sutra’s van Patanjali volgens Ajita. Heb je een aanvulling of heb je vragen? Onderaan de pagina kan je reactie geven.
Aan de slag Yogi(ni) in wording!
Zin om direct thuis te beoefenen? Schrijf je in voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!
Kennismakingsgesprek!
Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in. Dan is inschrijving voor de training mogelijk.