Zie jij dan meteen de fysieke houdingen voor je? Wist je dat achter deze houdingen een hele wereld schuilt? Om te weten wat Yoga is kan je het beste Yoga gaan beoefenen. Voel , vergelijk en verdiep.
De meest eenvoudige omschrijving is harmonie, vereniging of eenwording tussen het diepste in ons, de ziel (Atman) en de wereld om ons heen, het universele (Brahman). Het “ik” en “zij” wordt steeds meer “wij”. Yoga is voor mij (Thijs) het proces van vrij worden en herenigen met wie we werkelijk zijn. Het gaat om het ontdekken van wat er al in jezelf aanwezig is, niet om iets te veroveren dat er nog niet is.
Yoga helpt je om in een flow te leven, zowel fysiek als emotioneel, mentaal en spiritueel. Herken je die momenten waarop alles vanzelf lijkt te gaan? Dat je volledig opgaat in het moment en voelt dat je leeft? Yoga is de studie en vooral beoefening van hoe je dat steeds vaker dan toevallig kunt laten ontstaan.
De Upanishads beschrijven yoga als het proces van eenwording met je hogere Zelf, waarbij je voorbij de dualiteit van het dagelijks leven gaat.
De geschiedenis van Yoga:
Yoga is minstens vijfduizend jaar oud. In de Indusvallei in India zijn stenen gevonden met ingekerfde verwijzingen naar yoga. Veel wetenschappers vermoeden dat yoga zelfs nóg ouder is, al ontbreken concrete bewijzen hiervoor.
Zo’n 200 jaar voor Christus werd het woord yoga voor het eerst uitgebreid beschreven. De auteur Patanjali schreef 195 sutra’s (verzen) die op prachtige wijze de weg naar yoga uiteenzetten.
Zoals Patanjali in één van de Yoga Sutra’s schrijft “Yogaś citta-vṛtti-nirodhaḥ”, is yoga het tot rust brengen van de wervelingen van de geest.
Deze sutra’s vormen de basis van het achtvoudige pad (Ashtanga). Als iets al zo lang wordt beoefend, moet het wel waardevol zijn, toch?
Wat is Raja Yoga?
Ashtanga Yoga wordt ook wel Raja Yoga genoemd, wat “koninklijke yoga” betekent. Het is geen aparte vorm van yoga, maar een titel die benadrukt dat je uiteindelijk koning(in) wordt van je eigen innerlijke wereld.
Onder Raja Yoga vallen alle serieuze yogavormen, zoals:
- Karma Yoga
- Kriya Yoga
- Hatha Yoga
- Mantra Yoga
- Bhakti Yoga
- Jnana Yoga
Het unieke van Raja Yoga is dat het een grondige, systematische aanpak biedt voor persoonlijke ontwikkeling. De fysieke, morele, emotionele, vitale, mentale en spirituele aspecten van ons wezen zijn nauw met elkaar verbonden. Groei in slechts één of enkele gebieden kan tot onbalans leiden. Raja Yoga voorkomt dat door middel van de acht stappen van Patanjali.
De acht stappen van Raja Yoga
Vaak ontbreekt het bij moderne yogabeoefening aan een goede voorbereiding. Veel onderdelen worden verkeerd begrepen of vereenvoudigd:
- Yama’s en Niyama’s worden soms dogmatisch benaderd.
- Asana’s zijn verworden tot louter gymnastiek.
- Pranayama wordt door slechte vertalingen teruggebracht tot ademhalingstechnieken.
- Pratyahara lijkt een onwerkelijke praktijk.
- Dharana en Dhyana boeien veel mensen niet meer.
- Samadhi wordt bijna nergens correct onderwezen.
Raja Yoga pakt dit wél grondig aan.
De acht stappen in detail:
- Yama’s – Zelfbeheersing en ethische principes.
- Niyama’s – Zelfdiscipline en idealen.
- Asana’s – Stil kunnen staan in een houding, zonder afleiding.
- Pranayama – Balans creëren tussen mannelijke en vrouwelijke energie (Shiva/Shakti).
- Pratyahara – Loskomen van externe prikkels en onthecht blijven.
- Dharana – Gerichte concentratie en versmelting van aandacht.
- Dhyana – Volledige meditatie en gedachteloosheid.
- Samadhi – Het uiteindelijke ervaren van leegte en eenheid.
Het belang van grondige beoefening
Elk onderdeel van Raja Yoga speelt een rol in het balanceren van je hele wezen:
- Samadhi – Werkt op het causale niveau (het diepste).
- Dharana, Dhyana en Pratyahara – Werken op het subtiele niveau.
- Pranayama – Zuivert de energie op grove en subtiele niveaus.
- Asana – Brengt energie in balans op het grove niveau.
- Yama’s en Niyama’s – Bieden het fundament voor je ontwikkeling.
Door aandacht te geven aan álle acht stappen, groei je in harmonie en diepgang. Dáár ligt de kracht van Raja Yoga. Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel.
Afronding:
Een hulpmiddel in deze yogaoefening zijn de andere oefeningen gegeven in de yogalessen. Uiteraard zullen de lessen je hierin inspireren. Veel succes en plezier.
Bron: Yoga Sutra’s van Patanjali volgens Ajita.
Kennismakingsgesprek!
Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de opleiding mogelijk of schrijf je in voor de introductiecursus.
Thijs Punt
Mijn eerste les in 2007 was als een gevoel van thuis komen. Nu jaren later is dit gevoel alleen maar sterker geworden. Voel jij een klik met deze eeuwenoude beproefde yogavorm? Gebruik mij op je ontwikkelingspad.