Pas wanneer je gedachten uitgeput erbij gaat zitten, hoewel het niet volledig inactief wordt, heet het Dhyana. Dat is Sanskriet voor meditatie. Zoals een tol, die met volle kracht ronddraait, lijkt stil te staan, zo schijnt het denken stil te staan. In dit artikel gaan we kijken wat meditatie nou eigenlijk precies is en hoe je erin komt.
Betekenis
Bij Dhyana (meditatie) hou je het denken onthecht van alle objecten, behalve het ene gekozen object. Je gaat vol liefde op in dat ene, zoals een rivier zich stort in de oceaan.
Een gedachte is een Vritti, een energiewerveling (Smritti), die zich in jouw subtiel lichaam nestelt.
Door er aandacht aan te geven wordt deze gedachte versterkt en kan je wanneer je eraan hecht, de gedachte je een tijd bezig houden. Vanaf het moment dat je door gedegen voorbereiding in meditatie valt. Betekent het dat je alle Vrtti’s (gedachten) in jouw aura ontkracht hebt. Dat er geen Vrtti’s meer zijn behalve de Vrtti van AUM. Dit is dan het enigste wat je waarneemt. Je bent in meditatie gekomen.
Zie ook: Kan jij je goed concentreren? Nee? Lees dan wat je er aan kunt doen.
De ellende stopt
Doordat je in meditatie bent gekomen ben je ook niet meer onderhevig aan de Vrtti’s uit je omgeving. Dus, de Klesha’s (bezoekingen) houden op, door meditatie. Niet alleen heb je gezondheid (fysieke en mentale gezondheid), maar ook alle ellende stopt. Onwetendheid, egoïsme, gehechtheid, haat, angst voor de dood. Dit zijn de 5 verschillende soorten Klesha’s die anders op je afkomen. Ze zijn allemaal gebonden aan Vrtti’s. Maar door meditatie heb je geen Vrtti’s meer. Dus, ze kunnen niet meer aangetrokken worden door Vrtti’s van buitenaf.
Lees ook: Wat is een Yogi(ni)? Ontwikkel jezelf en wordt er één.
Samenvattend
Als de Klesha’s werkzaam zijn en je helemaal ondersteboven halen, dan moeten ze door meditatie stilgelegd worden. De hoeveelheid ellende die je in je leven meemaakt is daarom ook een graadmeter van je yogabeoefening.
Zie ook: Welke yogavorm past bij mij?
Hiermee zijn we aan het einde gekomen van dit artikel. Bron: De Yoga Sutra’s van Patanjali volgens Ajita. Heb je er iets aan gehad? Heb je een aanvulling of een vraag? Ik lees het graag. Onderaan de pagina kan je reactie geven.
–
Aan de slag met Raja Yoga!
Zin om direct thuis te beoefenen? Schrijf je in voor de drie gratis tips om je beter te focussen met Raja Yoga. Je krijgt hierin uitleg over de Asana ABC en je krijgt twee concentratieoefeningen. Alvast succes en veel plezier!
Kennismakingsgesprek!
Zou je kennis met mij willen maken? Reserveer een vrijblijvend gesprek, hierin praten we over Yoga. Zijn we gelijkgestemd en heb je er zin in? Dan is inschrijving voor de training mogelijk.
Zie ook: 6 tips en redenen om te beginnen met Raja Yoga.